Източник: PR Care; на снимката Томов и д-р Цакова Забележителните

...
Източник: PR Care; на снимката Томов и д-р Цакова Забележителните
Коментари Харесай

Лекари, учени и предприемачи дискутират минало, настояще и бъдеще на конференцията “Вдъхновяваща наука и иновации”

Източник: PR Care; на фотографията Томов и доктор Цакова

Забележителните научни открития и достижения с мисъл за човешкото здраве, както и какво следва да се случи в региона на медицината и науката през идващите години дискутират лекари, учени, обществени бизнесмени и представители на институциите на мултидисциплинарната конференция “Вдъхновяваща просвета и иновации” , която се организира в София на 03 май 2018 година Организатор на събитието е фондация “В помощ на здравето”, с поддръжката на Мерк България.

Специален посетител в първата част на конференцията беше Росица Димитрова, зам.-министър на труда и обществената политика , която показва визията на МТСП за човешкото здраве и развиване, новаторските междусекторни стратегии с фокус върху интеграцията на обществени и здравни услуги и дълготрайната грижа за уязвимите групи. Конференцията получи приветствени адреси от: Министерство на здравеопазването, доктор Андрей Ковачев, член на Председателството на ЕП (Квестор),

Български лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и други.

Председателите на научните сдружения по ендокринология – проф. доктор Анна-Мария Борисова, по неврология – Академик проф. доктор Иван Миланов, по кардиология – проф. доктор Арман Постаджиян и по онкология – проф. доктор Асен Дудов, направиха преглед на дългия път, който е извървяла медицината през последните три епохи и дават своята прогноза за това в каква посока ще се движат научните открития в бъдеще. Водещите експерти приказваха за направленията, за които медицината ще има решение в скоро време и какво да чакаме през идните години.

Във втората част на конференцията учени и бизнесмени дискутираха за капацитета на България за обществени нововъведения в панела „ България – нововъведения и просвета в деяние “.

„ Въпросите Защо? Как? По какъв способ? Какво следва? вълнуват доста мозъци и стоят зад доста открития, потребни нововъведения и решения на загадката наречена живот. Откриването на приближен сътрудник с експертиза и технологически благоприятни условия са значими за всеки един от ерудираните членове на научната общественост по света и у нас “. Това изясни Красимира Маринова , маркетинг управител „ Продукти за биотехнология и микробиология “ за Югоизточна Европа, МЕРК България, която е измежду участниците в този панел.

Свързани публикации.. Сърдечен инфаркт - първите признаци 1 Въпреки недостига на средства, НЗОК купува първокласни коли 0 Стареем друго, някои доста по-бързо 0

Друг преподавател в него беше Мая Златанова , създател на стартъп компанията за клинични изследвания Find Me Cure . Мисията на платформата е да свърже хората, страдащи от разнообразни болести, с допустимо най-подходящите за тях клинични изследвания. За да улесни пациентите, Find Me Cure предлага лесна за потребление търсачка, в която да вкарат своята диагноза, параметрите, свързани със болестта им, а в следствие да получат оферти за изследвания, които могат да им оказват помощ.

Председателят на неправителствената организация „ Лечение без граници “ – Явор Гочев , показа плана, целящ поддръжката на българи, нуждаещи се от лекуване в чужбина. Освен със препоръки за дарителски акции, доброволците на самодейността оказват и помощ на място – с превод в съответната болница или съвет за града, в който ще се организира лекуването. Началото на „ Лечение без граници “ е обещано през 2013 година от група запалянковци, участващи в инкубатора за обществено предприемачество на „ Обединение хрумвания за България “ – „ Идеите – това сме ние “.

Владимир Томов , ръководител на Фондация „ В помощ на здравето “ и на Алианса на хората с редки заболявания в България, описа своята персонална и вдъхновяваща история за борбата, която му се е наложило да води със страшна диагноза на щерка си и за пътя, който е извървял до през днешния ден. Той приказва и за своята самодейност Care Givers , целяща поддръжка за хора със характерни болести и техните близки.

Д-р Ана Цакова, изпълнителен шеф на Мерк България , показа опциите за включване на млади лекари и учени от целия свят, в това число и от България, в световна стратегия за финансиране под формата на серия от грантове във връзка 350-годишнината на високотехнологичната компания. Мисията на самодейността е да се подтикват новаторски планове в следните области, които ще бъдат от огромна значимост в бъдеще:

Healthy lives/Drug Discovery = Здравеопазване и терапия/създаване на нова или възстановяване на молекула или технология за лекуване на ракови или автоимунни болести Life Reimagined/Synthetic Biology = нови технологии и инженерни материали, които да се приспособяват към фактори на околната среда (светлина, топлота, електромагнитни талази, др.) Materials&Solutions = усъвършенствани технологии за произвеждане на субстанции и артикули подобряващи качеството на живот, агрономството и опазването на околната среда, основаващи се на разбирането на човешкият микробиом/микрофлора Digitalization&Computing = основаване на модели, употребяващи компютърни логаритми да се плануват качества, специфики и реакции на разнообразни вещества и субстанции върху човек и околна среда или модели за синтезирането на вещества/смеси за

заложен проблем.
Мерк ще финансира с до 350 000 евро годишно, за интервал от 3 години най-хубавите разработки във всяка от тези области. Конкурсът е отворен за млади учени и бизнесмени от целия свят, в това число и България. Срокът за кандидатстване е 15 август 2018 година , а повече информация за състезанието може да бъде открита на

www.merckgroup.com.

Успоредно с конференцията можеше да се прегледат за задачата демо лаборатория и галерия „ Вдъхновение и просвета “. В лабораторията лекари и учени от разнообразни области демонстрираха по какъв начин високотехнологични уреди и апарати (напр. за тестване на въздуха, на храните, за извличане на 100% чиста вода за лабораторни цели) водят до усъвършенстване на нашия живот на процедура. Изложените уреди са единствено дребна част от портфолиото на Мерк в региона на Life Science, което включва необятна гама от артикули, технологии и услуги за производства от разнообразни сфери на индустрията, включително фармацевтични и биофармацевтични производства, хранително-вкусова промишленост и контролните лаборатории.

Изложбата „ Вдъхновение и просвета “ беше отдадена на 350-годишнината на Мерк - най-старата фармацевтична и химична компания в света, която е в основата на доста от научните открития, трансформирали живота ни освен в региона на медицината, само че и на науката като цяло.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР