Източник: Олег Попов, Bulgaria ON AIR Стотици родители на деца

...
Източник: Олег Попов, Bulgaria ON AIR Стотици родители на деца
Коментари Харесай

Стотици поискаха закон за личната помощ

Източник: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Стотици родители на деца с увреждания и техните близки се събраха на жълтите павета, с цел да се включат в шестия народен митинг.

За следващ път те настояха за закон за персоналната помощ, посредством който всяко дете и възрастен с увреждания да получава самостоятелно отношение.

Черното протестно шествие стартира в 12 часа. Хората се събраха пред Министерски съвет с черни тениски и балони. Те

стояха там близо час и упорстваха за среща с премиера Бойко Борисов, на която да бъдат чути настояванията им. След като не получиха отговор, протестиращите се насочиха към Националния замък на културата.

„ Нашите деца са обречени. Обречени са да загинат постепенно и трудно когато някой ден нас ни няма. Затова е и нашата битка и продължаваме напред, тъй като единствено със Закон за персоналната помощ тези деца ще имат някакъв живот “, сподели протестираща пред Bulgaria ON AIR. Друга добави, че сумата от 235 лева на месец е извънредно незадоволителна за потребностите на един човек с увреждания над 18-години и родителите му.

Протестиращите сложиха инвалидни колички със скелети и спонтанни надгробни плочи на жълтите павета. С тях те желаеха да покажат, че хората с увреждания след 18-годишна възраст за обречени.



Припомняме, че измененията в ТЕЛК и здравната експертиза изкараха хиляди хора с увреждания на жълтите павета при започване на април. Междувременно, до момента в който през днешния ден родителите на деца с увреждания стачкуваха, от пресцентърана държавното управление оповестиха, че три нови медицински произведения ще бъдат включени в листата с помощните средства, съоръжения, уреди и медицински произведения, за пазаруването на които хората с увреждания употребяват целева помощ от страната. Става дума за вертикализаториге за деца е увреждания, детските рингови инвалидни колички и детските инвалидни колички.

С измененията в Правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания, които бяха утвърдени от държавното управление, се вкарва условието медицинските произведения по самостоятелна мярка да бъдат изработвани по поръчка за съответен пациент.

По този метод ще се подсигурява, че пациентите ще получават изделиям, съобразени с техните самостоятелни потребности.

Свързани публикации.. Родители на деца с увреждания излизат на народен митинг 0 Майки на деца с увреждания желаят Закон за персоналната грижа 0 Оттеглят измененията в ТЕЛК 0

Други промени, които планува правилникът, са понижаване на административната тежест при даването на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински издели, както и прекъсване на практиката да се дават пари на ръка на правоимащите. Променя се и методът за даване и отчитане на изделията.

Хората с увреждания ще получават нужната помощ и медицински произведения, без да се постанова да посещават неведнъж дирекциите „ Социално подкрепяне “. Ще отпадне и нуждата да дават отчетни документи за покупката на помощните средства.

От държавната осведомителна работа оповестиха още, че месечните добавки за обществена интеграция и целевата помощ ще се отпускат по сегашен, а не по непрекъснат адрес, както бе условието до момента. Това ще улесни доста хората с увреждания.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР