Източник: МЗ Приоритетите на Министерството на здравеопазването в рамките на

...
Източник: МЗ Приоритетите на Министерството на здравеопазването в рамките на
Коментари Харесай

Ананиев се срещна с еврокомисаря по здравеопазване

Източник: Министерство на здравеопазването

Приоритетите на Министерството на здравеопазването в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, бъдещият Регламент за оценка на здравните технологии и европейските референтни мрежи от високотехнологични лечебни заведения бяха измежду тематиките. Това бяха главните тематики, които министър Кирил Ананиев разиска с европейския комисар по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис.

По думите на министъра, рамките на председателство на Съвета на Европейски Съюз, България ще спомага за построяването на добра основа за бъдещи полемики по предлагането на Европейска комисия за Регламент за оценка на здравните технологии.

Внедряване на системата за попречване на навлизането и разпространяването на фалшифицирани медикаменти в законната дистрибуторска верига, в осъществяване на Директива 2001/83/ЕО, бе друга тематика, която разискаха двете страни.

От Министерство на здравеопазването оповестиха, че комисар Андрюкайтис е изразил поддръжка за целите на Българското председателство в региона на опазването на здравето – здравословно хранене при децата и по-добър достъп до медикаменти. Според него тематиката за здравословното хранене при децата би трябвало да е на челно място в дневния ред на Европа.

Кирил Ананиев и Витянис Андрюкайтис разясниха и присъединяване на България в европейските референтни мрежи от високотехнологични лечебни заведения, които оферират благоприятни условия за високоспециализирано лекуване в държави-членки на Европейски Съюз. Комисарят акцентира значимостта от създаване на по-добри връзки сред лечебните заведения и националните здравни системи, обезпечаване на действеност сред европейските референтни мрежи, както и възстановяване осведомеността за пътя на пациентите до болничните заведения, участващи в тези мрежи. От своя страна министърът уточни, че страната ни ще разполага с шест експертни центрове за редки болести. Те ще бъдат част от европейските мрежи. Един от целите на сегашния екип на Министерство на здравеопазването е построяването на електронно опазване на здравето, което ще обхване цялата здравна система и ще обезпечи съгласуваност сред всички звена в нея, което ще бъде причина за пълноценно взаимоотношение със здравните системи на държавите-членки на Европейски Съюз, стана ясно от думите на Ананиев.

Свързани публикации.. Спасиха жена с голям израстък на бъбрека 0 Д-р Тедрос Гебрейесус: Процентът на цезаровите разрези в България е висок 0 Ананиев получи поддръжка от СЗО за промени 0

В отговор на въпрос на комисар Андрюкайтис за внедряване на система за попречване на навлизането на фалшифицирани медикаменти в законната верига за доставка в осъществяване на условията на Директива 2011/62/ЕС на Европейския парламент и на Съвета през 2019 година, Кирил Ананиев уточни, че екипът му ще направи всичко допустимо за пускане на системата в период.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР