Източник и снимка: novini.bgПри определяне на наказанието за умишлено убийство,

...
Източник и снимка: novini.bgПри определяне на наказанието за умишлено убийство,
Коментари Харесай

Без задължително намаляване на присъдата при призната вина за тежки престъпления, реши парламентът

Източник и фотография: novini.bg

При установяване на наказването за съзнателно ликвидиране, тежка телесна щета, блудничество или обезчестяване съдът да реши дали е възможно да има редукция на наказването, и в случай че е възможно, тя да не бъде повече от 1/5 от размера му. Това реши на първо четене Народното събрание, като одобри изменение и допълнение на Наказателния кодекс /НК/, импортирани от ГЕРБ.

" За " бяха 97 депутати, 62-ма бяха против поправките, като левицата изиска те да бъдат оттеглени.

Целта на промените е да се резервира институтът на съкратеното правосъдно разследване, с цел да се запази съществуващата досега експедитивност в процеса, само че при жестоки похищения против личността да се даде на съда правото на преценка при установяване на наказването, плануват текстовете.

Въвежда се и аналогично правно решение по отношение на двете най-тежки санкции в българската правна система - пожизнен затвор без подмяна и пожизнен затвор, като се планува съдът да има опция на преценка при установяване на размера на наказванията.

Със законопроекта се вкарват и условията на инструкция на Европейския парламент и на Съвета на Европейски Съюз по отношение на битката с измамите, засягащи финансовите ползи на Съюза по наказателноправен ред, като се планува наказването за длъжностно заграбване да се постанова и когато действието е осъществено от непознато длъжностно лице.

Предлага се в заключителните разпореждания, посредством допълнение на член 411а от Наказателно-процесуалния кодекс, на Специализирания углавен съд, предвид на неговата подготвеност, да бъдат подсъдни и делата от подготвеност на Европейската прокуратура.

Според Българска социалистическа партия приемането на измененията е неточност и размива гласуваните по-рано в Наказателно-процесуален кодекс текстове, свързани с анулацията на съкратеното произвеждане. Крум Зарков напомни, че измененията не са срещнали поддръжката и на основния прокурор при разискването им в правната комисия.

Прекомерното ограничение на приложното поле на съкратеното разследване ще ни върне в годините обратно, когато такива каузи се прекратяваха заради изтекла отминалост, причинителите не биваха наказвани, отговори Красимир Ципов от ГЕРБ.

Обществото чака решение дейците на тежки закононарушения да получат заслуженото наказание; то би трябвало да извърши всъщност упованията на тези хора, които са потърпевши, на околните на потърпевши от тежки закононарушения, счита Ципов.

Ако търсим дейно правно решение, би трябвало да премахнем политическото съревнование. От ГЕРБ не тръгнахме да разкарваме жертви на закононарушения тук и там, с цел да се просълзява националният представител, отговори на левицата министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Той посочи, че вносителите се пробват да дадат правната опция в наказателно-правния подтекст.

Големият спор в този миг би трябвало да е дали продължаваме да се доверяваме на съда в работата му по установяване на наказването, акцентира министърът.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова поиска Кирилов да се извини на околните на жертви на закононарушения за думите си, че ги разкарват по всички страни, с цел да просълзят националният представител, и настоя законопроектът да бъде отдръпнат.

В рамките на няма и час приехме закон, с който се анулира съкратеното разследване, а с различен по-късно го връщаме, заключи Нинова. Вкарвате ни в юридически парадокс, държите се политически лицемерно, съобщи тя.

Щели да се забавят делата, да изтече давностният период, единствено че бързината на процеса не зависи от съдиите, а от тази зала, какви закони ще напишем, какви ще са давностните периоди, коментира Корнелия Нинова мотивите на вносителите. Имаме религия в съда, само че той работи по законите, които сме създали, уточни тя.

Не считам да разясня обвиняванията на Корнелия Нинова, тя даже не е схванала какво дебатираме, сподели пред публицисти в Народно събрание правосъдният министър Данаил Кирилов. Ние не сме на комсомолско съревнование, този спор би трябвало да е сериозен, вижда се какви са последствията от съкратения спор, а не от съкратеното произвеждане, добави Кирилов.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР