Източник:dwКакъв е бил Бетовен като човек? Защо оглушава и как

...
Източник:dwКакъв е бил Бетовен като човек? Защо оглушава и как
Коментари Харесай

Що за човек е бил Бетовен? - slava.bg

Източник:dw

Какъв е бил Бетовен като човек? Защо оглушава и по какъв начин композира по-късно? И коя е дамата, станала известна като неговата "безсмъртна обичана "? Разказваме за великия композитор във връзка годишнината от рождението му.

Първата мистерия към Бетовен е обвързвана с датата на раждането му. Знае се единствено, че дребният Лудвиг е бил кръстен в Бон на 17 декември 1770 година. В Дома-музей на Бетовен в Бон и до през днешния ден можете да видите микроскопичната му бебешка шапчица, която по никакъв метод не кореспондира с титаничната глава на възрастния Бетовен.

Още от дете той учи пиано, орган и цигулка, а на 7-годишна възраст изнася първия си концерт. На 12 към този момент композира първите си дребни пиеси с истински заглавия като „ Песен за едно кърмаче” и „ Елегия за гибелта на един пудел”. През 1792 година отпътува за Виена и остава там до края на живота си. Умира едвам 56-годишен на 26 март 1827 година - вероятно от цироза на черния дроб.

Бетовен и дамите

Бетовен по този начин и не основава семейство, а любовните му увлечения си остават мистерия за биографите. Предполага се обаче, че вероятно най-популярната му комбинация - „ За Елиза” - е писана за немската оперна певица Елизабет Рьокел. Експерти настояват, че Бетовен даже изискал ръката на певицата.

Елизабет Рьокел

Неговият другар Франц Герхард Вегелер написа: „ Във Виена Бетовен непрестанно въртеше някакви любови”. В архивите на композитора бяха открити любовни писма до незнайна дама, която влезе в историята като „ безсмъртната любима”. Коя е тя - това никой не може да каже. Но експертите към този момент са склонни да одобряват, че става дума за Антони Брентано.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР