Източник: Диагнозата на лекаря често идва отваряйки устата на своя

...
Източник: Диагнозата на лекаря често идва отваряйки устата на своя
Коментари Харесай

Кисел или горчив вкус в устата - посетете гастроентеролог

Източник:
Диагнозата на лекаря постоянно идва отваряйки устата на своя болен. Устната празнина е мястото, от където стартира стомашно-чревният тракт и постоянно може да бъде обиден от неговите болести. По езика, под него, по вътршната страна на бузите, небцето, небните дъги, зъбите и тонзилите постоянно се откриват признаци, говорещи за стомашно-чревно заболяване. Към тях спадат и всички тези недоволства, които по някакъв метод ангажират устаната празнина, алармирайки ни за проблем. Дали обаче им обръщаме задоволително внимание?

Някои от недоволствата са чести и типични за храносмилателната система, до момента в който други са напълно бегли. Нерядко се пристъпва към симптоматично повлияване без се търси ориентирано първоизточникът на казуса. Всички тези признаци могат да се свържат и с болести на други органи и системи. Диференциално-диагностичния път е дълъг и доста сложен. Важно е обаче всеки човек има съществени знания, с цел да може пътят от недоволството през лекаря до вярното диагностициране да се съкрати масимално.

Неприятният мирис е изключително индикативен за проблем на стомашно-чревния тракт във всичките му отдели. Дължи се на застой на храна в стомаха, нарушена киселинност, камъни в жлъчния мехур, чернодробна цироза, онкологични болести някъде по пътя на храната и други • Повръщането и гаденето са типична демонстрация на заболяванията на храносмилателната система. Появяват се при изострен гастроентерит, гастрит, хранително натравяне. Обикновено се прудружава от гадене и най-малко краткотрайно облекчение по-късно. Според типа на съдържимото може да се откри къде тъкмо по пътя на храната се намира казусът. • Повишеното слюноотделяне постоянно съпровожда стадиите преди гадене или повръщане. При гастрит, рефлуксна болест, езофагит това е наложителна находка.

Оригването в някои случаи зачестява, съпровожда се с противен мирис, парене зад гръдната кост, даже болежка. Това може да ни насочи към свръхиздуване на стомаха, застой на храна в него или разпределяне на сфинктера сред хранопровода и стомаха. Всичко това постоянно се дължи на диетична неточност. • Кисел усет може да се усеща заран рано след пробуждане, след нахранване или при гадене и оригване. Говори ни за погрешно храносмилане, противоположен ход на стомашното съдържимо при гастрит, рефлукс езофагит, пилорна стеноза и доста други. • Възможно е заран, след нахранване, оригване или след повръщане в устата да остане мъка . Тя се дължи на попадналия в стомашно съдържимото злобен сок. Същото важи и при застой на чревно съдържимо в дванадесетопръстника. • Често хълцане може да приказва за повишен черен дроб при хепатити или прилепяне на диафрагмата от израстък около нея.

• Обложен език съставлява обгръщането на повърхността му от бял налеп. Типично е за гастрит, дуоденит, язва, остра чревна зараза, кетоацидоза, недоимъчно хранене и други. Побеляване на езика може да се дължи и на гъбична зараза (кандидиаза), ангажираща евентуално и по-долните етажи на носоглътката и хранопровода. Наблюдава се при имунодефицитни заболявния, банкет на имуносупресори, антибиотици, в преклонна възраст и така нататък

• Хелит (ангуларен стоматит) е разязваването на устния ъг ъл. Често може да е алармиращ признак за недостиг на желязо и витамините от група В. Дължи се на сепнато храносмилане както и положения след резекция на корем, вътрешности и така нататък • Сухота на езика (ксеростомия), се дължи на дехидратация. Наблюдава се при болест на Крон, Болест на Сьогрен и други. • Възпалението на езика (глосит) , нерядко съпровожда сухотата и смутеното преглъщане. Той става яркочервен, изгладен от фоликули и мъчителен. Дължи се на дефицит на желязо и витамин В12 при вегетарианци, след стомашно-чревни резекции или хронични чревни болести.

Свързани публикации.. Киселините може да са индикатор на гастрит! 1 Повръщането - признак с разнородни аргументи 0 Лош мирис – за какво се появява и по какъв начин да го отстраним? 1

Болка при хранене и преглъщане се назовава одинфагия. Наблюдава се при инфектиране или язви на небцето, езика, фаринкса и хранопровода. Може да е толкоз тежка, че да прави процеса неосъществим (дисфагия). Наблюдава се при малигнени стеснеия на фаринкса, хранопровода и стомаха. • Язви по лигавицата на устната празнина (афти) може са симптом на локално замърсяване спад в имунитета или друго редовно заболяване. Срещат се при Болестта на Крон, цьолиакията (глутенова ентеропатия), както и при редица други заболявания. • Суха кашлица през нощта, която не се изяснява с друга белодробна, сърдечна или медикаментозна причина, може да е плод на рефлукс на стомашен сок.

• Хъркането в доста случаи може да приказва за обезпокоен мотилитет на хранопровода и стомаха. Рефлукса и стомашното съдържимо от време на време променят тонуса на носоглъдката • Липсата на вкус може до някъде да се свърже с устата, макар, че в дълбочина се дължи на двуги комплицирани механизми. Наблюдава се на фона на остри възпалителни болести на стомашно-чревния тракт, понижена секреторна функционалност на стомаха, онкологични болести. Към същата група могат да се причислят и положенията с патологично изменение на апетита. Пример за това е отвръщението от месо на онкоболните.4864
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР