Източник: Bulgaria ON AIR След Пловдивска област, Пазарджишка също е

...
Източник: Bulgaria ON AIR След Пловдивска област, Пазарджишка също е
Коментари Харесай

И Пазарджик пред епидемия от грип

Източник: Bulgaria ON AIR

След Пловдивска област, Пазарджишка също е пред зараза от грип. В града има над 200 заболели на 10 хиляди души население, като трябват единствено още 100, с цел да бъде достигната епидемиологичната граница. Това заяви пред Bulgaria ON AIR проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Сливен и Благоевград са другите градове в страната, в които броят на заболелите от грип също е притеснително висок. Проф. Кантарджиев изясни, че епидемиологичната конюнктура у нас се разграничава от тази по света. „ В момента в Европа е вирусът H3N2, по този начин нареченият „ Хонконг “, а в Бъглария 5 са „ Мичиган “, а останалите „ Ямагата “. Това значи, че нещата в някои области у нас са доближаващи до епидемията “, сподели той.

Данните от Националната референтна лаборатория демонстрират, че през последните четири дни се следи нарастване на случаите на заболели от грип. Дадените материали за проучване през интервала са 126, от които 5 вируса са от група АN1H1 или по този начин наречения пандемичен свински грип. За 32 е потвърдено, че са от група

В – „ Ямагата “. „ За последните шест години единствено една година, сезон 2012-2013, група В и А бяха горе долу равни по случаи “, конкретизира проф. Кантарджиев.

На 1000-1500 българи един прави остро начало с дихателна непълнота, при един на 10 000 души се визира централната нервна система, стана ясно още от думите му. „ Разлика в клиничното протичане на трите варианта няма. Разликите за болния не са огромни, огромни са в народен мащаб “, добави той.

От варианта А1H1 боледуват повече младежи, бременни и по-пълните хора. H2N2 визира най-много възрастните с хронични заболявания. При група В казусът е, че хората не са се сблъсквали със вариантите и нямат имунитет, който да го поеме, разяснява още националният съветник по микробиология. И предложи болните да си стоят у дома, а не да карат грипа на крайник. Здравите могат да вземат ограничения като си закупят маски и ги носят на публични места, съблюдават добра персонална хигиена, носят мокри кърпи, които да употребяват в публичния превоз и други.

Още за грипа и марсилската тресчица в страната може да видите във видеото:


Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР