Източник: Bulgaria ON AIR Когато е взето решението за увеличение

...
Източник: Bulgaria ON AIR Когато е взето решението за увеличение
Коментари Харесай

Виктор Паскалев: Трябват компенсаторни механизми за цените на медицинските изделия

Източник: Bulgaria ON AIR

Когато е взето решението за нарастване цената на медицинските произведения, не е помислено за обезщетителни механизми за пациенти, които имат утвърждение, само че стоят и чакат на опашка. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR Виктор Паскалев, заместник-председател на Националната пациентска органзизация . Той гостува в студиото на „ България заран “ , където разяснява смъртния случай на жена, която не е съумяла да събере 10 хиляди лева, с цел да си доплати за аортна клапа.

„ Действително, би трябвало да се търси някаква актуализация и по-добри цени на тези произведения, само че въпреки всичко животът е преди всичко и когато имаме такива пациенти, трябват и обезщетителни механизми преди да се вземат решенията... “, уточни Паскалев и напомни, че представителите на Националната пациентска организация са дали своят вот срещу решението за нарастване на медицинските произведения.

„ Пациентът, който е здравноосигурен, би трябвало да бъде лекуван и да не доплаща. А същото време в България, по данни на Световната здравна организация , имаме най-високото доплащане от 44% “, сподели

още той. И продължи с данни на Евростат , съгласно които една трета от българското население е в бедстващо състояние и на ръба на бедността. „ Явно те няма да могат да си заплащат ", добави Виктор Паскалев.

В диалога се включиха и лекари от УМБАЛ „ Света Екатерина “ , където 82-годишната жена е призната в тежко положение и по-късно е умряла. Тя е имала тежка аортна стеноза – заболяване на аортната клапа или притеснение, което предстои на интервенция. „ Когато пациентът има прекомерно доста спомагателни прридружаващи болести и няма опция или е извънредно висок рискът от общоприетата интервенция, се прави процедура, която е интервенционална, т.е. без рязане на гръдния панер . Преминава се през артериален съд и се слага клапа на мястото на болната “, сподели проф. Юлия Джоргова, шеф на Клиниката по кардиология към болничното заведение. По думите й, тази процедура се преави единствено на хора с тежки противопоказания и е доста скъпа, най-много поради високата цена на самите клапи. Лекарят посочи, че пациентката е чакала няколко месеца за въпросната клапа, като през това време са й пуснати разнообразни проучвания. „ На дамата й предстоеше такава клапа, само че за съжлание, преди да успеем да й я сложим, се трансформираха цените и тя постъпи в болничното заведение към този момент в извънредно тежко положение “, добави начланикът на Клиниката по кардиология.

Свързани публикации.. Пациенти срещу доплащането за медицински произведения 0 Спасиха 4-месечно бебе с неповторима интервенция 0 Ананиев желае нов модел за достъп до неотложна здравна помощ 0

Промяната в цената на медицинските произведения би трябвало да се дискутира най-малко 1 година преди да бъде издадена, безапелационна бе проф. Джоргова. „ Медицинското произведение е 50 хиляди лева Това не са малко пари, съгласни сме, само че в последния миг, при към този момент подготвен лист от хора, да им кажем, че към този момент би трябвало 10 хиляди лева да платят “, сподели тя и посочи, че тези пациенти нямат време за губене в търсене на средства за изделието.

Още от диалога за дамата, умряла поради невъзможността да доплати за клапата, може да видите във видеото:


Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР