Източник: Bulgaria ON AIR Клиниката по детска анестезиология и реанимация

...
Източник: Bulgaria ON AIR Клиниката по детска анестезиология и реанимация
Коментари Харесай

Пирогов с уникална апаратура за най-малките пациенти

Източник: Bulgaria ON AIR

Клиниката по детска анестезиология и реанимация на УМБАЛСМ „ Пирогов “ се снабди с мултипараметричен екран за следене на виталните индикатори на деца и възрастни. Уникалната инсталация бе дарена от притежателя на верига за детски артикули и играчки, по партньoрски план с Български червен кръст .

„ Това подаяние ще направи лекуването на нашите дребни пациенти по-нестресиращо, в случай че мога по този начин да кажа, по-малко мъчително, тъй като на някои от тях се постанова да им взимат индикатори на всеки 6 часа, изключително на тези, които са настанени в Детска реанимация. Представете си какво е за едно дете да го бодат през 6 часа, а с този уред това нещо ще бъде избегнато “, сподели проф. Асен Балтов , шеф на лечебното заведение. Той подари почетния знак на „ Пирогов “ на донора Мариан Колев, който му връчи техниката.

Мониторът Radical 7 е вторият сходен уред у нас. Той разполага с три режима на работа – неонаталогичен, педиатричен и за възрастни. „ За нас това е един извънредно скъп апарат. Той ни дава опция по неинвазивен метод да отчетем хемоглобина, с изключение на пулса на детето и насищането с О2, което към този момент е един стандарт в анестезиологията “, сподели пред Bulgaria ON AIR доцент Румяна Андонова , шеф на Клиниката по интензивно лекуване на деца в „ Пирогов “. Тя изясни, че при дребните деца размерът на циркулираща кръв е доста дребен – към 400 мл или даже по-малко. А с уреда лекарите могат елементарно да научат по кое време детето се нуждае от кръвопреливане, да спестят непотребни убождания на детето и разноски, свързани с кръвопреливане и консумативи. „ Това е наша доста остаряла фантазия, на повече от 10 години и сме с голяма признателност към донорите “, сподели още тя.

Свързани публикации.. Над 1 800 души в Пирогов по празниците 0 Лекари от Пирогов прегледаха над 160 деца в Смолян 0 Стартира европейската имунизационна седмица 0

Уредът е на стойност близо 23 хиляди лева Той разполага със специфичен датчик, който се слага на ръката или крайници на пациента. Така бързо и елементарно пресмята индикаторите му. Може да се употребява по време на интервенция или за превозване на новородени, оповестиха още от „ Пирогов “.

Вижте още за неповторимата инсталация във видеото:



Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР