Източник: Bloomberg TV Ако Националната здравноосигурителна каса не изплати доброволно

...
Източник: Bloomberg TV Ако Националната здравноосигурителна каса не изплати доброволно
Коментари Харесай

Д-р Стойчо Кацаров: Болниците могат да съдят НЗОК за надлимитната дейност

Източник: Bloomberg TV

Ако Националната здравноосигурителна каса не изплати непринудено надлимтната активност за 2015 година, лечебните заведения могат да я съдят. Вече има прекомерно доста учредения да бъде наказана за погашение на тези суми и тогава разходът й ще бъде двойно по-голям, тъй като с изключение на тези пари, ще би трябвало да заплати и лихвите за интервала от 2015 година до датата на изплащането, плюс правосъдните разходи, частен правосъден реализатор и други. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето. В студиото на „ Светът е бизнес “ той разяснява решението на Върховния административен съд за оповестяване на лимитите за 2015 година за оскъдни.

Медикът уточни, че с вчерашните вести проблемите в системата на опазването на здравето ще не престават да се задълбочават. „ Ако погледнем генерално нашата система със всичките й неблагополучия, то те не са от през днешния ден и от през вчерашния ден. Второ, държавното управление може би не желае да си даде сметка за повода за тези проблеми и може би поради това не може да откри решения “, уточни той.

Д-р Кацаров разяснява и тематиката за новаторските медикаменти и отпадналия мораториум. Той напомни, че с едно новаторско лекарство може да се лекуват сред 15 и 20 души, като те ще бъдат следени в четири академични лечебни заведения в страната - две в София, една в Пловдив и една във Варна. Според него този избор ще ощети най-много пациентите, тъй като доста от тях не живеят в тези огромни градове. „ Но освен поради медикаментите, ще би трябвало да пътуват, с цел да създадат проучвания, нали ще ги следят. Първо, това са заболели хора и не е доста елементарно да се пътува, изключително на огромни дистанции. И второ, това са спомагателни разноски, които никой няма да им покрие. И трето, това е безусловно непозволена интервенция на пазара на медицински услуги “, изясни той.

Специалистът обърна внимание и на обстоятелството, че университетските лечебни заведения в България наброяват близо 40, а са определени единствено 4 за лекуване на пациенти с новаторски медикаменти. И даде образец със университетските лечебни заведения в Стара Загора и Плевен, както и други в София, които не са включени, а също разполагат с положителни лекари в разнообразни области. „ Абсолютен гаф е сходно отношение, още повече, че то няма съображение “, безапелационен бе медикът.

Свързани публикации.. Обявиха лимитите на лечебните заведения за 2015 година за оскъдни 0 Държавните лечебни заведения с близо 200 млн. лева отговорности 0 БЛС желае незабавно излекуване на общинските лечебни заведения 0

„ В една разпоредба, призната при започване на 2017 година, на процедура една седмица преди да си отиде предходното държавно управление, е записано, че в случай че нови медикаменти, които одеве са регистрирани за приложимост и аплайват за възнаграждение на НЗОК, би трябвало да преминат оценка на лечебна успеваемост... И от тези 20 и няколко медикаменти, като се изключи 2, всички останали са регистрирани 2013-а, 2014-а, 2005-а има дори едно... “, уточни той.

Още от диалога може да чуете във видеото:

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР