Изтичането на спестявания за втора пенсия от универсалните фондове към

...
Изтичането на спестявания за втора пенсия от универсалните фондове към
Коментари Харесай

Все по-малко хора прехвърлят втора пенсия в НОИ

Изтичането на спестявания за втора пенсия от универсалните фондове към държавното публично обезпечаване е намаляло доста спрямо годините на огромни неясноти за втория дирек, пише в. " Сега ".

По данни на Националната организация за приходите 4,6 пъти по-малко хора се отхвърлят от универсалните фондове и трансферират партидите си за втора пенсия в сребърния фонд, с цел да получават единствено една пенсия - държавна.

През 2022 година едвам 6938 души са трансферирали партидите си от повсеместен пенсионен фонд към фонд " Пенсии " на Национален осигурителен институт. Стойността на трансферираните партиди от началото на тази година е над 28 млн. лева, които се вливат в държавния фонд за гарантиране устойчивостта на пенсионната система (т.нар. сребърен фонд).

За съпоставяне, миналата година тази стъпка са подхванали рекордните 32 507 души, а трансферираните средства са към 266 млн. лева През 2020 година пък това са създали 17 403 души, които са трансферирали 135 млн. лева

Зад числата стои въздействието на съответни решения във връзка с втория дирек. Третият кабинет на Бойко Борисов бави до последния вероятен миг регламентирането на етапа на погашение на втора пенсия, почнала предишния септември. Освен това възможността за прекачване в държавното обезпечаване беше разширена оптимално, с цел да се даде право на хората пред пенсия да създадат относително осведомен избор за спестяванията си. По този начин до средата на 2021 година имаше гратисен интервал за прекачване на втора пенсия в сребърния фонд за дамите, родени сред 1960 година и 1964 година, които са изпуснали периодите.

При дебатите за измененията в Кодекса за общественото обезпечаване (за етапа на изплащане) се говореше и че две пенсии за някои хора ще се окажат по-малко от една. В последна сметка обаче ръководещите понижиха на половина коефициента на редукция на главната пенсия, с който се компенсира отчислението на 5% от пенсионната осигуровка към универсалните фондове за родените след 1959 година Той трябваше да е към и над 20%, само че бе понижен на към 9-10%. Така до огромна степен стана излишно хората да търсят една по-висока държавна пенсия без заплащане от втория дирек.

Затихналият отлив прави усещане и на фона на тежката година, която претърпяват пенсионносигурителните сдружения поради рецесията на международните пазари, която за пръв път удари всички типове техни вложения. Оказва се, че прехвърлянето е преференциално за доста дребен кръг хора. Хората с минимални натрупвания, да вземем за пример, евентуално ще получават известно време единствено втора пенсия, защото обезпечаването им подсказва, че нямат задоволително стаж да се пенсионират с държавна пенсия. Не е преференциално да се трансферират и хората, които чакат да получат минимална пенсия, тъй като нейният размер е обезпечен и добавката от втория дирек ще е в плюс. Най-малко полза пък имат хората с по-големи спестявания, които са задоволителни за пожизнена пенсия.

От началото на тази година повече хора се връщат в универсалните фондове, откакто един път са трансферирали парите си в сребърния фонд - 751 души. През 2021 година това са създали 570 души, а през 2020 година - едвам 78 души.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР