Изтича крайният срок за партиите от Четворната коалиция да внасят

...
Изтича крайният срок за партиите от Четворната коалиция да внасят
Коментари Харесай

Реформите се отлагат, разходите и дългът растат

Изтича крайният период за партиите от Четворната коалиция да внасят оферти по актуализацията на влезлия преди два месеца Бюджет 2022. Очаква се още тази седмица новата рамка да бъде импортирана за разглеждане в Народното събрание.

В нея, макар множеството поръчки, няма да има обещаните основни промени, които се отсрочват без посочена дата. Разходите в новия обновен бюджет ще бъдат рекордните 65 милиарда лева, което се равнява на повече от 43% от Брутния вътрешен артикул.

В актуализацията са написани антиинфлационните ограничения на кабинета, за които и опозицията, и финансисти предизвестиха, че има риск да доведат до противоположен резултат.

Таванът на дълга продължава да лети нагоре, като през тази година пораства с още 3 милиарда лева, достигайки рекордна стойност – 10.3 милиарда лева Ако това бъде изпълнено, общият дълг ще доближи 38.5 милиарда лева, което се явява над ¼ от прогнозата за Брутният вътрешен продукт тази година.

Прокламираният растеж в данъчните приходи от близо 1 милиарда лева, дължащ се в немалка степен и на инфлацията, в обновения бюджет ще бъде „ изяден “ с 600 млн. лева поради данъчните облекчения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР