Изтеглят от пазара опасни сокове и смутитаАгенцията по безопасност на

...
Изтеглят от пазара опасни сокове и смутитаАгенцията по безопасност на
Коментари Харесай

Изтеглят от пазара опасни сокове и смутита

Изтеглят от пазара рискови сокове и смутита
Агенцията по сигурност на храните (БАБХ) изтегля от пазара сокове, в които е открито съществуване на микотоксина патулин, който предизвиква гадене и повръщане. Напитките са създадени от оператора „ Сантулита “, оповестиха от организацията.  От там прецизират, че потребителите, които са си купили смути „ Ананас, алое и мента “ в стъклена бутилка в разфасовка от 250 мл., с партида L16424 и период на валидност до 14 декември 2024 година и сок „ Ябълка, киви и целина “ в стъклена бутилка в разфасовка от 750 мл., с партида L16524 и период на валидност до 15 декември 2024 година – и двата с комерсиална марка „ frudada “, могат да ги върнат в съответния търговски обект.
При осъществен формален надзор в обекта за произвеждане и бутилиране на питиета
са взети проби за лабораторен разбор, в които е открито повишено наличие на патулин над оптималната граница от 50 микрограма на кг в горепосочените артикули. Патулинът е микотоксин, създаван от разнообразни плесени, изключително от Aspergillus, Penicillium и Byssochlamys (род гъбички от фамилията Trichocomaceae). Най-често се образува в гниещите ябълки и се съдържа в ябълкови артикули, създадени от тях.

Консумацията на инфектиран с патулин сок от хора
може да аргументи гадене, стомашно-чревни разстройства и повръщане.
Проявата на признаците зависи от възрастта на консуматора, здравословното положение и метода на хранене. Податливи са деца до 5-годишна възраст, в чиято диета не е включено кисело мляко или различен източник на Lactobacillus casei, който може да разгради патулина. За да защищити потребителите БАБХ е подхванала незабавни ограничения за прекъсването на реализацията на засегнатите партиди сокове. Всички налични количества от цитираните нагоре партиди в обекта са възбранени.

Според напътствията на организацията и с цялостното подпомагане на производителя, се изтеглят от пазара всички осъществени количества от тези партиди. Впоследствие БАБХ ще насочи за заличаване всички налични и върнати от пазара контаминирани артикули.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР