Изтегляне на концепцията за оценка на работоспособността и започване на

...
Изтегляне на концепцията за оценка на работоспособността и започване на
Коментари Харесай

Веска Събева: Искаме реформа, но не на парче

Изтегляне на концепцията за оценка на работоспособността и започване на цялостна промяна за политики за хората с увреждания . Това ще изискат национално представителните организации на хората с увреждания по време на срещата с министъра на труда и обществената политика Бисер Петков.

Веска Събева, ръководител на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия съобщи пред News.bg , че политиките за лица с увреждания включват и децата и фамилиите с лица с увреждания.

 Хората с увреждане да не се боят от смяната, зове Бисер Петков
Хората с увреждане да не се боят от смяната, зове Бисер Петков

Реформата няма да " вземе " инвалидните пенсии

" Ние работим постоянно на някакво парче . Едно парче ще сложим и след това друго ще вземем ", разяснява Събева.

На въпрос, какво най-вече ги тормози в тази идея , Събева уточни: " Кой може да оцени продуктивност? Защо се основава втора комисия ? Какво схващат под продуктивност? Всеки човек може да работи, Конституцията му дава това право. Няма по какъв начин, някой човек без ясни критерии , изобщо без схващане какво значи човек с увреждане да дава такава оценка . Всеки човек има право да работи, най-важното е да му се откри опция и работно място, на което да работи ", сподели още тя.

 6 500 желаеха заслужен живот и труд за хората с увреждания Обновена
6 500 желаеха заслужен живот и труд за хората с увреждания

Хората с увреждания не желаят помощ, а заслужен труд

" Ние сме я поискали ICF системата на СЗО. Това е био-психо обществена оценка, която включва три стълба - това е увреждането, това е общественото състояние , в което се включва и образованието, работното място е третият дирек. Ние я поддържаме - да се приложи, доколкото е допустимо в нашата страна ", сподели още Събева.

 Борисов настоя за надзор над 1.7 милиарда лв. за хората с увреждания Обновена
Борисов настоя за надзор над 1.7 милиарда лв. за хората с увреждания

Над 6500 души стачкуваха под прозорците на Министерски съвет за заслужен живот и труд в родината

По думите й в другите страни работят разнообразни елементи от въпросната система . " Ние започваме оттова, че нашият ТЕЛК е по MKБ - 10 (международна статистическа организация на заболяванията и проблемите), което включва тип и степен на увреждане . Затова ние би трябвало да стартираме промяната от начало и на първо време да се преведе тази ICF система, тъй като никой не я виждал в целокупност ", разяснява още Събева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР