Изстрелването от Иран на повече от дузина ракети по ръководените

...
Изстрелването от Иран на повече от дузина ракети по ръководените
Коментари Харесай

Иран военно е по-слаб от САЩ затова залага на косвената конфронтация с тях

Изстрелването от Иран на повече от дузина ракети по ръководените от Съединени американски щати сили в Ирак стана след години на подготовка за борба с неговия зложелател - суперсила с по-голяма и по-модерна военна мощност.

Заливната страна разполага с повече от 500 000 души постоянна войска, в това число 125 000 членове на елитното й звено - Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война (КГИР), се споделя в миналогодишен отчет на Международния институт за стратегически проучвания. Но интернационалните наказания и рестриктивните мерки за импорт на оръжие пречат на Иран да създава или купува по-съвременни оръжия.

За да компенсира този дисбаланс, Иран създаде асиметрични средства за отговор - балистични ракети, смъртоносни дронове и мрежа от съюзнически милиции в Ирак, Сирия, Ливан и Йемен, с изключение на всичко друго, с цел да може да предизвиква вреди, заобикаляйки обичайното полесражение.

" Ако се води стандартната война, те щяха да са изцяло разрушени ", сподели някогашен английски боен пълководец, поискал да остане неизвестен, имайки поради чувствителността на въпроса. " Конвенционалните им сили са доста, доста разпръснати и много остарели, също така с остаряло въоръжение. Те харчеха всичките си средства за качества за асиметрични офанзиви. В това отношение са доста добре готови ".

До през вчерашния ден тактиката бе да не се стига до директен спор със Съединени американски щати, откакто напрежението се повиши, откогато Вашингтон излезе от многостранната нуклеарна договорка през 2018 година и възобнови глобите си.

Съперникът от Залива - Саудитска Арабия наскоро усети какви вреди могат да бъдат нанесени с ракети и дронове, откакто удар против петролните й обекти предходната година за малко понижи продукцията й на половина и блокира 5 % от международните доставки на нефт. Рияд и Вашингтон упрекнаха Иран, че обвързван с офанзивата, нещо, което Техеран отхвърля.

Иран разполага с най-вече балистични ракети в Близкия изток. Някои от тях са основани върху по-старите, необятно употребявани модификации на ракети " Скъд " с обхват от минимум 750 км (466 мили).

Други, основани въз основа на севернокорейските ракети " Нодон ", могат да прелетят до 2000 км., като в обсега им са Израел и Югоизточна Европа, съгласно отчет на американската Агенция за военно разузнаване от предходната година.

КГИР разполага с флотилия от въоръжени с ракети моторни лодки и дребни подводници, които може да употребява против американски военни кораби или търговски танкери, с цел да прекъсне транспортния поток на петрола във водите на Залива, където съгласно Вашингтон Техеран е атакувал шест танкера предходната година.

" Ако погледнете корабите, танковете и изтребителите, Иран наподобява много слаб. Но в случай че вземете поради антикорабните и балистичните ракети, дроновете и други сходни оръжия, тогава той наподобява много по-силен ", сподели Джереми Бини, редактор за Близкия изток и Африка на списание " Джейнс дифенс ".

Иранските дронове може да бъде употребявани за наблюдаване или да са въоръжени с бомби, споделят военни специалисти.

" В Персийския залив на Иран фактически не са му нужни огромни кораби, нито фрегати и разрушители. Моторниците и корабите, въоръжени с оръдия и ракети, ще свършат работа ", сподели Хосеин Арян, боен анализатор, който е служил 18 години в иранския флот преди и след Ислямската гражданска война от 1979 година

Генерал-майор Касем Солеймани, чието ликвидиране при американски удар с дрон в Багдад предходната седмица предизвика иранското възмездие през вчерашния ден, беше командващ на силите " Ал Кудс " на КГИР. Това звено извършваше секрети интервенции отвън Иран, като работеше в тясно взаимоотношение със съюзнически сили и милиции в Ирак, Сирия и Ливан.

Иранските водачи дадоха обещание сурово възмездие поради гибелта на Солеймани, който бе народен воин за доста иранци, само че бе считан за рисков изверг от западните държавни управления.

Той бе заровен в Иран във вторник, откакто десетки хиляди иранци се събраха, с цел да му отдадат последна респект на гала, водена от висшия водач на Иран.

Американски представители обявиха, че Солеймани е бил погубен, тъй като разузнаването е открило, че сили под негово командване са възнамерявали офанзиви против американски цели в района, макар че не е предоставило доказателства.

Демократите в американския Конгрес и някои от претендентите на партията за номинация за президент предизвестиха, че ескалацията на спора може да разпали по-голяма война в Близкия изток.

Ливанската Хизбула дружно с шепа иракски милиции, тясно свързани с Иран, към този момент се зарекоха да отмъстят на американските сили за гибелта на Солеймани.

Повече от 5000 американски бойци се намират в Ирак дружно с други задгранични войски като част от обединението, учаща и подпомагаща иракските сили за сигурност против опасността от екстремистите от " Ислямска страна ".

Американски войски са ситуирани също в бази в Кувейт, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар. На катарска територия се намира военновъздушната база " Ал Удейд " - най-големият американски боен обект в района.

В Бахрейн е намира щабът на Пети американски флот. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР