Изследването подкрепя и едно твърдение, което е отдавна известно на

...
Изследването подкрепя и едно твърдение, което е отдавна известно на
Коментари Харесай

Експеримент с пробиотици показва, че „добрите бактерии“ помагат срещу депресия

Изследването поддържа и едно изказване, което е от дълго време известно на науката

Пробиотиците – „ положителните бактерии “, за които постоянно се твърди, че оказват позитивно въздействие върху нашето здраве – могат да оказват помощ и при лечението на меланхолия. Поне това твърди ново проучване, в което взимат присъединяване 47 доброволци, преживяващи депресивни епизоди.

Симптомите на участниците, които в границите на 31 дни одобряват наред с антидепресантите и пробиотици, се облекчават доста спрямо тези, които пият само плацебо.

Изследователите виждат и промени в чревната флора на хората, приемащи пробиотици и по-конкретно – нарастване на млечнокиселите бактерии. Преглед, осъществен 4 седмици по-късно, обаче открива, че равнищата на тези бактерии още веднъж последователно понижават.

„ Може би 4 седмици лекуване не са задоволителни и е нужно време, с цел да може новия състав на чревната флора да се стабилизира “, споделя а психиатърката Анна-Чайра Шауб от Базелския университет в Швейцария, представена от, предава Обекти.бг.

Изследването поддържа едно изказване, което е от дълго време известно на науката – че нашия стомашно-чревен тракт и смесицата от бактерии в него могат да окажат значимо въздействие върху психологичното ни здраве. Екипът ревизира и друга връзка – тази сред депресията и метода, по който обработваме страстите, които следим у другите хора.

При хората с меланхолия избрани райони в мозъка обработват тези неща по по-различен метод. Това постоянно се мери чрез лицевите изражения. Това проучване подхожда по същия метод – учените употребяват функционална магнитно-резонансна томография (fMRI), с цел да видят по какъв начин участниците реагират на неутрални или уплашени лица.

Оказва се, че пробиотиците оказват въздействие и в това отношение. Мозъчните процеси на хората с меланхолия, приемащи „ положителните бактерии “, се възстановяват и обработват информацията по типичния метод. Учените не са несъмнено на какво тъкмо се дължи това, само че първичните резултати са обещаващи и демонстрират, че сходно лекуване визира разнообразни аспекти на депресията.

Учените не са единомислещи във връзка с здравословните изгоди на пробиотиците. Някои от тях да вземем за пример считат, че те по-скоро ни вредят, в сравнение с ни оказват помощ. На базата на това малко проучване обаче, наподобява, че в известна степен те биха могли да оказват помощ в лекуването на меланхолия.

Екипът акцентира, че сами по себе си пробиотиците няма да повлияят позитивно на признаците на меланхолия. Освен това са нужни още проучвания, които да открият какви резултати имат избрани видове живи бактерии върху по-голям брой хора.

В момента към 2/3 от хората, на които са предписани антидепресанти, не откликват на лекуването с тях в дълготраен проект. Нужни са по-ефективни и характерни за обособените потребности на хората лекувания и е изцяло допустимо е пробиотиците да имат значима функционалност в това отношение, която към момента не сме разкрили.

*Изследването е оповестено в.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР