Изследване показва, че падналите във вода пчели използват крилата си,

...
Изследване показва, че падналите във вода пчели използват крилата си,
Коментари Харесай

Падналите във водата пчели създават своя собствена вълна и „сърфират“, за да измъкнат

Изследване демонстрира, че падналите във вода пчели употребяват крилата си, с цел да маневрират по повърхността и да основават талази, които след това да ги отведат до безвредно място. Инженерите от Калифорнийския софтуерен институт настояват, че с помощта на този способ насекомите могат да се движат със скорост до 3 пъти дължината на тялото им, което им разрешава да преодолеят хидродинамичното изтегляне.

Всичко стартира през лятото, когато инженерът Крис Рох вижда пчела, която е паднала в малко езерце и се пробва да се измъкне. Следобедното слънце в небето е хвърляло сенки на насекомото и е разрешило на Рох да забележи по какъв начин пърхащите крила са създавали талази във водата.

Използвайки същата идея, Рох слага над 30 обособени пчели в тава, цялостен с вода, и насочва филтрирана светлина непосредствено към тях, с цел да види по какъв начин сенките им се движат по дъното на съда. Именно по този метод той и екипът му откриват, че когато една пчела падне във водата, течността се полепва по крилата ѝ и нарушава аеродинамичните ѝ качества. Тази лепливост обаче разрешава на пчелата да загребва вода и да основава талази, които ги избутват напред.

Тези талази обаче не са симетрични. Тази зад пчелата е с огромна амплитуда, до момента в който водата пред насекомото е относително спокойна. Въпросната асиметрия избутва пчелата напред напълно мъничко – с едвам 20 милиона от нютона. За информация – хващането на ябълка с ръка лишава 1 нютон мощ.

„ Движението на крилата на пчелата основава вълна, която тялото ѝ употребява, с цел да се придвижва напред – разяснява откривателят Мори Гариб, чието проучване е оповестено в Proceedings of the National Academy of Sciences . – Тя се придвижва към сигурността съвсем като транспортен съд с подводни криле или като сърфист. “

По-подробният разбор на видеата, направени на занимателен каданс, демонстрират, че вместо да пърха нагоре и надолу с крила, пчелата прави специфични извиващи придвижвания, които ѝ разрешават да се изтласква доста по-ефективно.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР