Изследване на учени от университета на Бирмингам, Великобритания за пръв ...

Изследване на учени от университета на Бирмингам, Великобритания за пръв

Учените откриха нова полза за здравето от противозачатъчните

Изследване на учени от университета на Бирмингам, Англия за пръв път откри, че контрацептивните медикаменти могат да намалят риска от диабет вид 2 при повече от една четвърт от дами, страдащи от поликистозен овариален синдром, написа MedicalXpress.
Резултатите от проучването също по този начин показват, че дамите със синдром на поликистозни яйчници са изложени на два пъти по-висок риск от диабет вид 2 или дисгликемия.
Поликистозният овариален синдром визира към 10 на 100 от дамите по света и се съединява с голям брой други болести в дълготраен проект като рак на матката, сърдечносъдови заболявания и омазнен черен дроб.
Жените, страдащи от поликистозни яйчници, постоянно не съумяват да направляват наддаването на тегло и клетките им нормално реагират по-едва на инсулина. Това може да докара до увеличени равнища на кръвната захар и да накара организмът да създава повече инсулин, което води до повече андрогени. Те пък усилват инсулиновите равнища и по този начин се навлиза в обаян кръг.
Учените от Бирмингам съвкупно с откриватели от университета на Коломбо,Шри Ланка и на канадското висше училище "Макгил " са открили, че употребата на орални контрацептиви понижава с 26 на 100 вероятността от развиване на диабет вид 2 и преддиабетно положение при дамите с поликистозни яйчници.

Източник: bulnews.bg