Изследване на Токийския университет доказа, че маските осигуряват защита от

...
Изследване на Токийския университет доказа, че маските осигуряват защита от
Коментари Харесай

Японско изследване доказа, че маските спират коронавируса, но не напълно |

Изследване на Токийския университет потвърди, че маските обезпечават отбрана от вирусните частици на ковид, само че даже професионалните с най-висока отбрана, не могат да отстраняват изцяло риска от заразяване, заяви Ройтерс.

За задачата на изследването учените от Института за медицински науки към университета в Токио са построили предпазена камера с глави на манекени обърнати една към друга. Едната глава е снабдена с разпръсквач, който симулира кашлица разпространяваща действителни коронавирусни частици. Другата глава имитира естественото дишане, с камера за събиране на вируси, идващи през дихателните пътища.

Памучната маска понижава приема на вируси от главата на приемника с до 40% спрямо неналичието на маска. Маска вид N95, която се употребена от медицинските експерти, блокира до 90%.

При прикрепена маска към кашлящата глава, памучните и хирургическите маски блокират повече от 50% от излъчените вирусни частици.

„ Имаше синергичен резултат, когато и приемникът на вируси, и разпространителят на вируси носеха маски “, пишат откривателите в изследването, оповестено в сряда.

Според Ройтерс нараства консенсуса измежду здравните специалисти, че вирусът COVID-19 може да се популяризира във въздуха. Американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) са преработили своите насоки този месец и в тях към този момент се споделя, че патогенът може да се задържи във въздуха с часове.

Друг екип от японски откриватели употребява суперкомпютърни симулации, с цел да покаже, че влажността може да има забележителен резултат върху въздушната дисперсия на вирусни частици.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР