Изследване на Световната здравна организация сред 43 страни поставя България

...
Изследване на Световната здравна организация сред 43 страни поставя България
Коментари Харесай

България сред 10-те страни в света с най-голямо насилие в училище

Изследване на Световната здравна организация измежду 43 страни слага България измежду първите 10 с най-голям % на тормоз в учебно заведение. Това заяви Красимира Чобанова, шеф бранш " Детска престъпност” в Министерство на вътрешните работи по време на конференция на тематика " Как да спрем насилието в учебно заведение - три стъпки за по-безопасна образователна среда ", съобщи БГНЕС.

" Това се удостоверява и от онлайн проучване на УНИЦЕФ и Държавна организация " Закрила на детето” през 2015 година измежду 6000 деца, от което излиза наяве, че вербалното принуждение и физическата разпра е измежду главните проблеми в учебно заведение.

Според друго проучване на Института по криминалистика и криминология на Министерство на вътрешните работи, към 60% от децата не се усещат сигурни в училище”, сподели Чобанова.

Полицията е провела над 7000 лекции в над 1500 учебни заведения през предходната година, а в 201 районни ръководства има структури, които се грижат за децата отвън учебно време.

" На първо място аргументите и проблемите са социално-икономически и са свързани с компликациите на фамилиите от позиция на работа, финанси и спорове в дома. Много деца са жертви на разнообразни спорове, очевидци са на насилието на всички места. Темата за експанзията не е единствено в учебно заведение и това демонстрира всяка новинарска емисия. В 30-40% от осведомителния поток приказваме за принуждение – бити лекари, бити учители, войната по пътищата. Въртейки се в този циничен кръг, ние мащабираме проблемите и караме децата да следват неправилни модели”, сподели зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

По думите й през предходната година случаите на експанзия измежду подрастващите са с 396 повече, в сравнение с през 2015 година От над 4300 учебни заведения в страната, единствено в 964 работят психолози или педагогичен съветници. Най-остра е неналичието на експерти в области като Ловеч, Силистра, Кюстендил, Перник, Видин и Враца.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР