Изследване на потреблението на културни продукти от пълнолетното насеение на

...
Изследване на потреблението на културни продукти от пълнолетното насеение на
Коментари Харесай

52% от българите не са посетили нито едно културно събитие през 2022 г.

Изследване на потреблението на културни артикули от пълнолетното насеение на Република България показва доста притеснителни данни, които разяснява в ефира на Дарик радио д-р Диана Андреева-Попйорданова, шеф на Обсерватория по стопанска система на културата и зам.-директор Център за медийни проучвания и аудиовизуална политика, УНСС.

52% от пълнолетното население на Република България не е посещавало нито едно културно събитие през 2022 година

" Данните демонстрират една не изключително радостна картина във връзка с учестието на българските жители в културни действия. Тенденцията не е променена и преди Ковид рецесията, и след Ковид рецесията. Повече от 60% от българските жители демонстрират, че не вземат участие в културни действия ", уточни доктор Андреева-Попйорданова.

По думите ѝ хората, които не вземат участие в културни действия, живеят в селата и дребните обитаеми места, само че освен. 20% от хората с най-ниски приходи отделят едвам 0,5% за просвета и културни действия.

Друг фактор е неналичието на време. " Хората в най-активната професионална активност с най-високи приходи показват фактора време като сериозна спънка пред присъединяване в културни действия. Това го следим в няколко соц проучвания обратно във времето ", изясни доктор Диана Андреева Попйорданова.

Посещавани от най-вече българи са заведенията с жива музика (66%), исторически забележителности (61%) и събори/фестивали (54%).

Едва 38% са посетили кино, спектакъл, концерт с поп, рок или поп-фолк музика или галерия.

Гледането на особено селекциониран филм по интернет (49%) е по-разпространено от ходенето на кино (39%).

Най-непопулярни са:

- цирковите представления (посещавани са единствено от 12%);

- концертите с класическа музика, опера и балет (16%);

- беседи, литературни четения и сходни (22%);

- библиотеките (28%).

Съвсем малко са българите, посещавали самодейни групи, курсове по танци, песни, спектакъл (13%). Малко повече участващи в такива групи (15%) има измежду жителите на градовете с изключение на София, измежду хората на възраст 25 – 39 години и висшистите. В София тази група е 10% от пълнолетното население, а в селата 8%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР