Изследване на европейските архиви развенчава митове и разкрива нови детайли

...
Изследване на европейските архиви развенчава митове и разкрива нови детайли
Коментари Харесай

Непознатият цар Фердинанд: Книга събира нови факти от европейските архиви

Изследване на европейските архиви развенчава легенди и разкрива нови елементи към личността на българския цар Фердинанд и решението му да поеме ръководството на младата българска страна.

Когато княз Фердинанд се възкачва на българския трон е едвам на 26 години. Решението му не е недомислена случка, тъй като от дете младият аристократ е подготвян за значима европейска задача, споделя проф. Петър Стоянович.

„ Не знаехме този изобилен опит, който той натрупва сред 12 и 17 години, които като обикаля целия цивилизован свят, т.е. Европа. Говорейки всички езици и чувствайки се вкъщи от Лондон при вуйна си Виктория през всичките си родственици в европейските столици на континента, подготвяйки се за една доста значима роля като правнук на Луи XIV “, описа проф. Стоянович.

Той изследва архивите на Австрия, Германия и Словакия. Проследява и изявленията в тогавашната европейска преса, която не пести рецензии към младия аристократ и към страната ни в комплицираната историческа обстановка в края на XIX век.

„ Това, което към този момент дефинитивно се развенча, че той прекомерно инцидентно е станал княз на България и второ, че българите са намерили своя княз в някакво увеселително заведение, кабаре и така нататък - цялостна нелепост. Трето, което е значимо, е, че извънредно поредно и той и майка му влагат безусловно всичко допустимо - познания, умения и доста средства в европеизирането на България. Това е главната задача на бъдещия цар Фердинанд. Това е европеизаторът на България “, описа още проф. Стоянович.

Историческите обстоятелства той събира в книгата „ Пътят към София “, която бе показана в двореца Врана със съдействието на Царския фонд за запазване на историческото завещание.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР