Изследване на четивната грамотност на учениците от шести клас чрез

...
Изследване на четивната грамотност на учениците от шести клас чрез
Коментари Харесай

Общо 5820 шестокласници се явиха на външно оценяване за четивната грамотност днес

Изследване на четивната просветеност на учениците от шести клас посредством външно оценяване беше направено през днешния ден от Центъра за оценяване в предучилищното и учебното обучение. Изследването е заложено в проекта за деяние в осъществяване на Националната тактика за поощряване и повишение на грамотността през 2017-2018 година, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

За разлика от националните външни оценения това не обгръща всички възпитаници в шести клас, а се реализира посредством представителна извадка от към 5820 възпитаници от 202 учебни заведения, обучавани в 266 паралелки в рамките един образователен час. Основната цел е да се проучват уменията на учениците в шести клас да работят с разнообразни текстове. Резултатите от външното оценяване ще бъдат употребявани както за диагностика на просветителните потребности, по този начин и за мониторинг на просветителния развой за използване на политики и ограничения, ориентирани към възстановяване на качеството. В този смисъл резултатите няма да имат директно отражение за обособения възпитаник и няма да въздействат при оформянето на срочния му триумф.

Наред с това се апробират детайли от организацията за електронната обработка на бланките, които ще се употребяват при идните национални външни оценения в края на образователната 2018-2019 година.

Инструментариумът на проучването е създаден от Центъра за оценяване в предучилищното и учебното обучение със съдействието на представители на академичната общественост. Външното оценяване е осъществено посредством когнитивен тест, включващ 21 задания върху три разнообразни по формат и по тип текстове. 15 от дилемите са с избираем отговор, а 6 - с къс свободен отговор. Максималният брой точки е 30, само че на учениците няма да се слагат оценки.

Тестовите задания са създадени по този начин, че да мерят достиженията на учениците на другите когнитивни нива: намиране и добиване на информация, обобщаване и пояснение, и разбор и оценка.

Регионалните ръководства на образованието и учебните заведения ще имат опцията да разработят съответни районни и учебни политики за превъзмогване на съществуващите дефицити. Анализът ще очертае профила на достиженията на учениците по няколко критерия: демонстрираните когнитивни нива, уменията за работа с разнообразни по формат и по тип текстове; достиженията в работата върху другите типове задания, осведомят от МОН.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР