Изследване на Антикорупционният фонд (АКФ) определи до 2554 избирателни секции

...
Изследване на Антикорупционният фонд (АКФ) определи до 2554 избирателни секции
Коментари Харесай

АКФ: До 2554 избирателни секции са с риск от контролиран и купен вот

Изследване на " Антикорупционният фонд " (АКФ) дефинира до 2554 изборни секции са с риск от следен и платен избор. Данните са част от изследването " Нарушена легитимност: следеният и платен избор в България, размер и въздействие ".

Изследването проучва резултатите от всички парламентарни и локални избори в интервала от 2013 до 2019 година, с цел да очертае размера и въздействието на следения и платен избор в България. Анализът разпознава и лист с рискови секции в цялата страна, които специалистите показват под формата на интерактивна карта. Автор на разбора е докторът по криминалистика Мария Карайотова, а интерактивната карта е създадена от доктор Никола Тулечки от съдружие " Данни за положително ".

Експертите на АКФ разпознават рисковите секции въз основата на четири разнообразни знака за секции в риск. Сред тях е нетипично по-висока изборна интензивност в дадена секция спрямо записаната изборна интензивност в цялата община

Друг знак за такива секции е нетипично по-висок резултат за водещата партия в дадена секция спрямо записания резултат на партията в цялата община. В този модел една рискова стойност на резултата на спечелилия става още по-съмнителна в случаите, когато на предходни парламентарни избори в секцията е имало различен победител.

Показател са и внезапни отклонения в изборната интензивност в дадена секция в две следващи изборни години, както и записана внезапна смяна в политическите пристрастия на гласоподавателите в дадена секция в две следващи изборни години - внезапен растеж или спад в гласовете за дадена политическа партия в секцията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР