Изследователите представиха два технически подхода, базирани на квантов алгоритъм. Изданието Interest

...
Изследователите представиха два технически подхода, базирани на квантов алгоритъм.
Изданието Interest
Коментари Харесай

Китай хакна криптиране от военен клас с помощта на квантов компютър и се превърна в заплаха за Запада

Изследователите показаха два механически метода, основани на квантов логаритъм.

Изданието Interest Ingengineering оповестява, че китайски откриватели са хакнали логаритъм за криптиране от боен клас благодарение на квантов компютър на D-Wave. Това е първата сполучлива квантова офанзива против необятно употребявани логаритми за криптиране. Този вид хакерски офанзиви съставляват забележителна опасност за военния и финансовия бранш.

Първоначално проектирана за некриптографска приложимост системата D-Wave Advantage, употребена в процеса, е нарушила структурата на логаритмите Substitution-Permutation Network-structured (SPN).

Въпреки че съответните кодове за достъп към момента не са преодолени, това към този момент е сериозна опасност в ранен етап.

Квантовият тунелен резултат

Изследователите от дълго време настояват, че напредъкът на квантовите компютри в опитите им да нападат RSA е извънредно муден. Оказа се, че това не е правилно.

За разлика от рестриктивните мерки, наложени от основни технологии като кодовете за промяна на грешките при универсалните квантови компютри, съгласно откривателите развиването на сериозните теоретични и хардуерни разработки на профилираните квантови компютри на D-Wave демонстрира постоянна траектория на напредък в това отношение.

Специализираните квантови компютри на D-Wave употребяват неповторим квантов тунелен резултат, който може да избегне локалните екстремуми, в които са склонни да изпадат обичайните интелигентни логаритми. Според откривателите той може да се преглежда като клас ИИ логаритми с опция за търсене на световна оптимизация.

Изследователите показаха два механически метода, обосновани в логаритъма на квантовото отгряване, като използваха напълно квантов логаритъм и квантово освежаване, комбинирано с типичен логаритъм, с цел да осъществят офанзива на класическата криптография с обществен ключ RSA.

Единият метод е да се преобразува математическият способ на криптографската офанзива в комбинирана оптимизационна задача или задача за търсене в експоненциално пространство, която се взема решение посредством модела на Исинг или модела QUB0.

„ Ние предлагаме модел за оптимизация от високо равнище и вкарваме нова формула за понижаване на размерността за икономисване на ресурсите на кубита и възстановяване стабилността на модела на Исинг. Разлагаме двата милиона цели цифри – 2 269 753, като използваме преимуществото на D-вълната “, споделят откривателите в проучването.

Разбира се, по-конкретни детайлности не се оповестяват.

Квантовият логаритъм

Вторият метод на проучването, оповестен в Chinese Journal of Computers, се базира на логаритъма за квантово отгряване (quantum annealing algorithm), комбиниран с математически способи за криптографски офанзиви, с цел да се усъвършенстват офанзивите против криптографските детайли. Класическият логаритъм за съкращаване на решетката е синергично интегриран с логаритъма на Шнорр.

Използва се по този начин нареченият логаритъм за квантово отгряване, а посоката на закръгляне на логаритъма на Бабай се поправя, като се употребява резултатът на квантовото тунелиране за тъкмо установяване на вектора, настояват откривателите.

„ Използвайки опциите за експоненциално ускоряване на квантовите калкулации, ние се оправяме с предизвикването, като изчисляваме две посоки на закръгление решенията на всеки обичай от N-мерната решетка. Това дава опция за осъществяване на експоненциално търсене в пространството на решенията – опция, която е отвън обсега на обичайните изчислителни способи “, споделят откривателите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР