Изследователите на ураганите не бяха виждали снимка като тази досега

...
Изследователите на ураганите не бяха виждали снимка като тази досега
Коментари Харесай

Феномен! Тази СНИМКА шокира метеоролозите! Нещо страшно се завихри в Атлантика за първи път в историята

Изследователите на ураганите не бяха виждали фотография като тази до момента - това ли е новото обикновено?, показва сп. Quartz в онлайн материал, представен от manager.bg.

Снимката е на НАСА и Националната организация за океански и атмосферни проучвания (National Oceanic and Atmospheric Administration или NOAA) и демонстрира три големи естествени стихии в един кадър, вилнеещи близо една до друга на земната повърхнина. Това са ураганът Ирма в Карибско море, тропическата стихия Хосе (вдясно) в Атлантическия океан и тропическата стихия Катя в Мексиканския залив.



Сателитната фотография е направена на 8 септември.

За първи път в модерната история три огромни стихии в Атлантика се подреждат по най-опасните способи и заплашват по едно и също време сушата, уточни в Twitter Ерик Блейк от Националния център за ураганите на Съединени американски щати.

Учените означават, че климатичните промени вършат ураганите по-мощни за по-дълги интервали от време.

Ураганите са естествени феномени, които имат потребност от сила от топлия, мокър въздух над тропическите океани, с цел да поддържат силата си. Един вихър минава в тропическа стихия когато ветрове, идващи от разнообразни направления, се слеят. Топлият въздух се повишава към центъра на бурята и охлажда, а влагата кондензира, с цел да образува облаци и дъжд. Кондензацията изпуска латентна топлота, която зарежда ураганите. Ако пластът топла вода не е бездънен минимум 60 метра, тропическата стихия би починала преди да се снабди със силата на вихър.

По-топлите температури на нашата планета значат, че въздухът може да държи повече влага, тъй че ураганите създават повече дъжд, създавайки повече наводнения и катаклизми за хората.

Освен това покачващите се морски равнища водят до все по-големи наводнения на сушата след бурите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР