Изследователите Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян получи Нобеловата награда за

...
Изследователите Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян получи Нобеловата награда за
Коментари Харесай

Откриването на рецептори за температура и допир донесе на учени Нобела за медицина

Изследователите Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян получи Нобеловата премия за медицина или логика на психиката за 2021 година за откриването на рецептори за температура и досег в човешкото тяло.

Това заяви Нобеловият комитет в предавано онлайн изказване в 12:30 ч. българско време. Преди това на страницата си в " Туитър " комитетът изясни, че решението е взето тази заран на съвещанието му при закрити порти.

Лауреатите " разпознават сериозни изчезнали звена в разбирането ни за комплицираната игра сред сетивата ни и околната среда, " изясни комитетът.

Значението

" Тази година премията е обвързвана със способността ни да усещаме температура и досег. Представете си, че ходите боси в лятна заран, можете да усетите слънцето, бриза и повърхността под краката ви... соматосензорите непрестанно придвижват информация от кожата и тъканите ни свързват вътрешния и външния свят, " изясни Патрик Ернфорс.

David Julius - awarded this year`s in Physiology or Medicine - utilised capsaicin, a pungent compound from chilli peppers that induces a burning sensation, to identify a sensor in the nerve endings of the skin that responds to heat.

- The Nobel Prize (@NobelPrize)

Той даде и образец със комплицираната система, която носи на индивида информация какъв брой топла е чашата кафе, от която пие човек, и всевъзможни други ежедневни действия.

Въпросът е по какъв начин нервната система може да регистрира топлината и допира и по какъв начин да трансформира физическите тласъци в биологичен сигнал. " Идентичността на тези рецептори бяха незнайни до тазгодишното изобретение. "

Лютите чушки, които носят мощни, даже мъчителни чувства, са основни за постигането му. Джулиъс изследва въздействието на капсаицина, съставен елемент на лютите чушки, който основава чувството за парене, с цел да открие нервните окончания на кожата, които реагират на жега.

Проучва фрагменти от ДНК, които търсят рецептора за взаимоотношението ѝ с устната празнина, и откриват специфичен протеин, изследвайки по какъв начин той реагира на топлота.

По-късно Джулиъс и Патапутян, без значение един от различен, откриват и рецептор за мраз на подобен принцип. " Днес знаем, че рецепторни канали, задействани при разнообразни температури, " основават механизма за топлота.

 Патапутян употребява кафези, чувствителни на напън, с цел да открие нов тип датчици, които дават отговор на механични тласъци в кожата и вътрешните органи.
© Nobelprize.org

Патапутян употребява кафези, чувствителни на напън, с цел да открие нов тип датчици, които дават отговор на механични тласъци в кожата и вътрешните органи.

 Томас Перлман, секретар на Нобеловия комитет, заяви новината на носителите минути преди оповестяването им.
© Yanan Li, Twitter @NobelPrize

Томас Перлман, секретар на Нобеловия комитет, заяви новината на носителите минути преди оповестяването им.

Нобеловата премия за медицина е първата в седмицата на премиите, а последната ще бъде тази за мир - в петък.



За поредна година връчването им няма да се състои в Стокхолм на 10 декември, а ще стане в страните, където живеят. В Нобеловата седмица от 6 до 12 декември са планувани разнообразни събития и лекции, само че те ще бъдат в хибриден формат.

Подробности за седмицата на премиите четете.

Кои са лауреатите

Дейвид Джулиъс е американски физиолог, прочут с работата си по молекулярните механизми на чувството за болежка. Той е професор от Калифорнийския университет в Сан Франциско, който стартира работата си по проучването на капсаицина, дейната съставна част на лютите чушки, още през 1997 година

 Откриването на рецептори за температура и досег донесе на учени Нобела за медицина
© Nobelprize.org

Роденият в Ливан през 1967 година Ардем Патапутян учи в Американския университет в Бейрут, преди да емигрира в Съединени американски щати през 1986 година Също приключва Калифорнийския университет (клетъчна биология), работи в разнообразни изследоватески институтидо 2014 година, когато стартира работа в Медицинския институт " Хауърд Хюз ". Също от дълги години работи по метода, по който датчиците в тялото " превеждат " сигналите от вънния свят в тялото.
Подробности очаквайте по-късно на.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР