Изследователи разработиха устройство, което може да превключва функциите на клетката

...
Изследователи разработиха устройство, което може да превключва функциите на клетката
Коментари Харесай

Устройство лекува органи само с докосване

Изследователи създадоха устройство, което може да превключва функционалностите на клетката с едно допиране. Технологията, известна като тъканна нанотрансфекция (Tissue Nanotransfection - TNT), инжектира генетичен код в клетките на кожата, трансформирайки тези кожни кафези в други типове кафези, нужни за лекуването на болестни положения, оповестява уеб сайтът на МedicalХpress.

Описанието на създаването е оповестено в списание Nature Nanotechnology.

" Необходима е единствено една дребна част от секундата. Трябва единствено да докоснете чипа до ранената област, а след да го махнете ", споделя Чандан Сен (Chandan Sen), шеф на Центъра за регенеративна медицина при Държавния университет на Охайо. " В този миг стартира препрограмирането на клетката ", споделя откривателят в уеб страницата на университета.

В поредност от лабораторни проби откривателите са приложили чипа към засегнати крака на мишки и свине, за които сканиранията демонстрират, че кръвоносните съдове не извършват функционалностите си и съвсем не доставят кръв. " Ние препрограмирахме кожните кафези, с цел да станат съдови кафези ", изяснява Сен. " В рамките на една седмица забелязахме трансформацията ".

В рамките на една седмица се появяват дейни кръвоносни съдове, а след втората седмица кръвоносните съдове в крайниците на животните действат. В лабораторните проби тази технология е посочила също по този начин, че може да препрограмира кожни кафези в живото тяло в нервни кафези, които са инжектирани в мозъчно-увредени мишки, с цел да им помогне да се възстановят от инсулт.

" Използвайки новата нанотехнология, могат да бъдат сменени ранени или нефункциониращи органи. Ние показахме, че кожата е плодородна основа, в която можем да отгледаме детайлите на всеки потърпевш орган ", разяснява доктор Чандан Сен, който управлява проучването.

" Трудно е да си го представим, само че е постижимо и работи сполучливо към 98% от случаите ". С тази технология можем да превърнем клетките на кожата в детайли на всеки орган единствено с едно допиране. Технологията е неинвазивна. Чипът не остава с вас при старта на препрограмирането на клетките. Нашата технология поддържа клетките в тялото под имунното наблюдаване, тъй че подтискане на имунната система не е належащо ", съобщи Сен.

TNT технологията има два съществени съставния елемент - биологичен " конвертор ", който трансформира една възрастова клетка от един вид в различен и наночип, предопределен да достави трансформираните възрастни кафези в живото тяло.

TNT не изисква никакви лабораторни процедури и може да се ползва амбулаторно.

" Концепцията е доста елементарна - съобщи Джеймс Лий (James Lee), професор по химическо и биомолекулно инженерство, съавтор на проучването. " В интерес на истината, даже ние бяхме сюрпризирани, че толкоз добре работи. В моята лаборатория ще продължим да се опитваме да разберем механизма и да реализираме още по-добри резултати.

Изследователите възнамеряват да стартират клинични изпитвания на тази технология върху хора през идната година, оповестява Сен.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР