Изследователи от Университета в Лийдс разкриха сериозни неравенства в медицинските

...
Изследователи от Университета в Лийдс разкриха сериозни неравенства в медицинските
Коментари Харесай

Великобритания: Жените с тежък инфаркт имат 33% по-малък шанс за коронарография и стент от мъжете

Изследователи от Университета в Лийдс разкриха съществени неравенства в медицинските грижи за сърцето, предоставяни от Националната здравна работа на Англия NHS, написа pharmatimes.com. Различията са следени при диагностицирането и лекуването на четири от най-често срещаните сърдечни болести в Обединеното кралство - инфаркти, сърдечна непълнота, предсърдно мъждене и аортна стеноза, които оказват максимален напън върху NHS.

Изследването е спонсорирано от Британската сърдечна фондация (British Heart Foundation BHF) и са оповестени в The Lancet Regional Health – Europe.

Екипът е анализирал доказателства от изследвания през последните две десетилетия, в които се изследва по какъв начин възрастта, полът, етническата принадлежност и местоживеенето на индивида са свързани с грижите за сърцето, които получава и резултатите от тях.

В Обединеното кралство живеят към 2,3 милиона души живеят със сърдечно-съдови болести.

След като са претърпели най-тежкия вид инфаркт – със ST-елевация (STEMI), при дамите е била налице с 33% по-малка възможност спрямо мъжете да бъде извършена коронарография и да бъда подложен стент.

Сходна е обстановката и при инфарктите без ST-елевация (NSTEMI) - дамите, претърпели подобен инфаркт са имали 28% по-малък късмет да получат коронарография спрямо мъжете.

При дамите също по този начин по-рядко е била прилагана медикаментозна профилактика на тежки сърдечни произшествия, включително с бета-блокери, статини и антиагреганти.

Други разлики в грижите за сърцето включват доказателства, че при чернокожите пациенти с предсърдно мъждене е била по-малко вероятността да получат  антикоагулантна терапия като предварителна защита на мозъчен инсулт спрямо белите пациенти.

Д-р Соня Бабу-Нараян, асоцииран медицински шеф и съветник кардиолог в BHF, разяснява:

„ За да спрем тази рецесия и да се оправим с несправедливите неравенства в грижите за сърцето, се нуждаем от решителни дейности от страна на държавното управление. Приоритизирането на сърдечните грижи, предоставяни от NHS ще разреши на хората да получат нужната им помощ по-бързо, ще бъдат предотвратени доста смъртни случаи и тежки увреждания. Всичко това може да бъде избегнато. А усилването на научните проучвания ще отключи опция за навлизането на нови лечения, които дават добър късмет на доста хора “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР