Изследователи от университета в Линкьопинг (Швеция) са разработили работещ аналог

...
Изследователи от университета в Линкьопинг (Швеция) са разработили работещ аналог
Коментари Харесай

Шведски екип разработи първия в света дървен транзистор

Изследователи от университета в Линкьопинг (Швеция) са създали работещ аналог на транзистора, в който съвсем всички съставни елементи са направени от дърво. За функционалните му качества има доста да се желае, изключването става за цяла секунда, а включването лишава пет секунди. Но той работи, а с негова помощ може да бъде следен потока от електрони, и това е главното.

Авторите на устройството почтено признават, че са го създали от теоретичен интерес, просто тъй като са можели. Това в действителност е непряк артикул от създаването на нов проводящ материал на основата на дърво. Живото дърво, заради високото наличие на влага вътре, е проводник, само че изсушеното към този момент става диелектрик. Затова учените се пробваха да отстранен лигнина от сухата дървесина, а останалите кухини под формата на канали са запълнени с проводим PEDOT: PSS полимер.

Основното преимущество на тази технология е, че всички съставни елементи на транзистора се разграждат елементарно, което отстрани натрупването на електронни боклуци в природата. Той може също по този начин да организира ток с по-високи параметри от проводниците, направени от други органични материали. На доктрина тези планове могат да бъдат вградени в растения, с цел да се основат електронни вериги вътре в тях за разнообразни цели.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР