Изследователи от Университета в Кьолн, Германия са открили как да

...
Изследователи от Университета в Кьолн, Германия са открили как да
Коментари Харесай

Генната транскрипция може да е отговорна за стареенето, посочва проучване

Изследователи от Университета в Кьолн, Германия са разкрили по какъв начин да забавят стареенето, като евентуално управляват генната транскрипция. Този развой, настояват те, става по-бърз и по-податлив на неточности с придвижване на възрастта и забавянето му и коригирането му може да бъде ключът към по-бавното стареене.

Това сочи репортаж на Euronews Next, оповестен в събота.

Голямо изобретение

Д-р Андреас Бейер, водещият откривател, сподели пред новинарското издание, че това е „ огромно изобретение “.

Освен това той изясни по какъв начин „ всяка клетка е друга и това, което ги прави разнообразни, са другите гени, които се задействат в нея. Това активиране се назовава транскрипция “. Този развой би трябвало да бъде без неточности, с цел да се подсигурява, че гените действат вярно.

„ Трябва да създадете точното количество транскрипти за всеки ген и да имате тъкмо копие на генната поредност, само че също по този начин би трябвало да активирате точните гени, от които клетката се нуждае, с цел да действа както би трябвало “, сподели Бейер пред Euronews Next.

Той означи, че „ машината “, виновна за тези задания, се назовава Pol II (РНК полимераза II) и с придвижване на възрастта тя прави от ден на ден и повече неточности.

„ Ако Pol II стане прекомерно бърза, тя прави повече неточности и тогава последователността към този момент не е идентична с последователността на генома. Последствията са сходни на тези, които се следят, когато има разновидности в самия геном “, сподели Бейер.

Откритието е новаторско, защото значи, че фиксирането на генната транскрипция може да докара до закъснение на стареенето.

„ Засега това е единственият „ еврика миг “ в живота ми. Искам да кажа, че това е тип изобретение, което не се прави през ден “, сподели Бейер пред Euronews Next.

Това не е първото проучване за закъснение на стареенето, обвързвано с гените.

Още опити с ДНК

През януари 2023 година учени от Boston Labs откриха, че човешките тела имат аварийно копие на тяхната младост, което може да бъде генетично задействано за регенериране на клетките в тялото. Те стигнаха до това умозаключение, откакто сполучливо обърнаха стареенето при мишки.

Експериментът сподели по какъв начин животните възстановяват зрението си, когато учените инжектираха коктейл от човешки кожни кафези в очите на слепи мишки. Учените даже сполучливо възвърнаха мозъците, мускулната тъкан и бъбреците на мишките до доста по-млади равнища. Следователно откривателите настояват, че загубата на информация и загубата на способността на клетките да четат истинската си ДНК е това, което ги е предиздвикало да стареят и да действат погрешно и коригирането на този развой може да докара до връщане към младостта.

В по-старо изследване, оповестено през май 2020 година, невролози от Масачузетския софтуерен институт откриха ензим, наименуван HDAC1, който има капацитета да обърне обвързваното с възрастта увреждане на ДНК на когнитивните и обвързваните с паметта гени.

„ Изглежда, че HDAC1 в действителност е молекула срещу стареене “, сподели тогава шефът на Института Picower за образование и памет на Масачузетския софтуерен институт Ли-Хуай Цай, който също беше старши създател на проучването, в отчет на Science Daily. „ Мисля, че това е доста необятно използвано главно изобретение на биологията, защото съвсем всички човешки невродегенеративни болести се случват единствено по време на стареене “.

Установено е, че инжектирането на лекарство, което провокира регенерация на ензима при мишки, обръща когнитивния спад, обвързван със стареенето.

Резултатите от новото изследване са оповестени в Nature.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР