Изследователи от Университета в Куинсланд са създали нова техника, която

...
Изследователи от Университета в Куинсланд са създали нова техника, която
Коментари Харесай

Учените експериментират с лазери, за да прогнозират вулканични изригвания

Изследователи от Университета в Куинсланд са основали нова техника, която да помогне в предвиждането на вулканични изригвания. Методът може да предвижда къде и по кое време ще има изригвания, като това може да избави животи и да резервира здания по целия свят.

Работата беше ръководена от доктор Тереза ​​Убиде от Училището по околна среда на Университета в Куинсланд и се назовава „ лазерна аблация с апостериори обвързвана плазмена четворна спектрометрия “.

Наскоро системата беше тествана от учените и се оказа сполучлива. Това се споделя в прессъобщение на институцията, оповестено в сряда.

Прогнозиране на изригвания

„ Това е огромна хапка, само че тази техника с висока разграничителна дарба предлага по-ясни данни за това какви химични процеси протичат в магмата на вулкана, което е фундаментално за прогнозирането на моделите и измененията на изригване “, споделя Убиде.

Изследователят изяснява тази идея, като съпоставя магмата с „ компютърен код “ за вулкани, предоставяйки значима информация за стила на изригване и потока от лава.

„ Химичните промени, които настъпват в течната част на магмата по време на вулканично изригване, са в действителност невероятни “, добави Убиде.

Магмата е в течно положение, има още газ и кристали, които се комбинират във вулкана. Често има толкоз доста намесващи се кристали, че магмата наподобява като каменист път и е мъчно да се следят химичните процеси.

„ За да премахнем тези кристали от пътя, ние взривяваме охладената част в течно положение – която е известна като скална матрица – с лазер като тези, употребявани за очна хирургия. След това проучваме материала, измервайки неговия химически състав “, показва Убиде.

Изригване на Канарските острови

Новият способ беше тестван върху проби, събрани по време на изригването през 2021 година на Канарския остров Ла Палма, което продължи 85 дни и нанесе доста вреди на района.

Изригването обхвана повече от 12 квадратни километра със 159 кубически метра лава, унищожавайки към 1600 домове и принуждавайки евакуацията на повече от 7000 души – всичко това струваше на страната към 1,4 милиарда $.

„ За да разберем по какъв начин могат да се развият вулканичните изригвания и да предупредим и съветваме хората хората, данните от наблюдаване онлайн са от решаващо значение “.

Земетресенията, земните промени и данните за газа дават непряка информация за това какво се случва вътре в деен вулкан, само че химичните процеси на онази част в течно положение е директна мярка за „ личността “ на магмата, нейното държание при изригване и евентуалното влияние върху популацията и инфраструктурата.

„ Информацията, която събрахме по време на това изригване, може да помогне за информация за вулкана и ръководството на заплахите в бъдеще “, споделя Убиде.

Сега откривателите тестват сходна техника върху вулканична пепел, която е по-лесна за набиране по време на вулканични събития.

„ Развълнувани сме да си сътрудничим с вулканични обсерватории, с цел да използван метода като инструмент за наблюдаване “, заключава Убиде в изказването.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР