Лицето на Бони принц Чарли, пресъздадено с помощта на посмъртни маски

...
Изследователи от университета в Дънди пресъздадоха лицето на Бони принц
Коментари Харесай

Изследователи от университета в Дънди пресъздадоха лицето на Бони принц Чарли, както се появяваше, когато ръководеше неуспешния якобитски бунт от 18-ти век, докато се опитваше да върне британския трон за своя баща.

На изображението Бони принц Чарли се появява с руса къдрава коса, широко отворени очи и акне по кожата, разкривайки различна страна на по-традиционната героична фигура, като традиционно е изобразяван.

„Исках да го представя като нормален, обикновен човек, защото беше на 24 години и беше човек, който имаше хобита и обичаше да прави различни неща“, Барбора Весела, магистър по криминалистика и лицеви изображения в Университета на Дънди, който е създал изображението, каза пред CNN в петък.

„Не исках той да изглежда като кралска особа, въпреки че много беше такъв. Исках да покажа различен ъгъл с това.

Изображението е създадено с помощта на посмъртни маски на принца, които са фотографирани и картографирани. Беше обичайно за забележителни личности по онова време да им се прави отливка на лицето след смъртта им, според университета в прессъобщение.

След това с помощта на най-съвременен софтуер бяха създадени 3D модели, позволяващи на изследователите да „остаряват“ принца, добавиха от университета.

„Последното парче е почти като ръчно изработен модел“, каза ръководителят на Весела, Тобиас Хултън, преподавател по криминалистика и лицеви изображения, пред CNN в петък.

Внукът на католическия крал в изгнание Джеймс II, Чарлз Едуард Стюарт, както е официалното му име, ръководи неуспешен якобитски бунт през 1745 г., когато е на 24 години и се опитва да върне британския трон за баща си.

 Портрет на Бони принц Чарли, нарисуван през 1738 г. от Луис Габриел Бланше, е изложен в Националната портретна галерия в Лондон. Портрет на Бони принц Чарли, рисуван през 1738 г. от Луис Габриел Бланше, е изложен в Националната портретна галерия в Лондон. Робърт Александър/Архивни снимки/Гети изображения

След като първоначалният му опит за нахлуване, подкрепен от френски флот, беше осуетен от бури през 1744 г., принцът тръгна година по-късно с малък отряд от около дузина мъже. Със своя чар и харизма той предизвика въстание в Шотландия, марширува чак на юг до Дарби и спечели прякора си „Бони принц Чарли“.

Но бунтът в крайна сметка се проваля и му трябват месеци, за да избяга обратно на европейския континент, оставяйки след себе си само вече романтичния спомен за своето въстание.

Той прекарва остатъка от живота си на континента, умира през 1788 г. на 67-годишна възраст в Рим, Италия.

„Интересувам се от якобитите от известно време и просто се развиха“, каза Весела. „През 2019 г. видях негова реконструкция от Хю Морисън и той също използва посмъртната маска и създаде негова версия точно преди да умре, така че исках да създам малко по-различна версия.“

За да изобрази 24-годишен принц, Весела трябваше да го състари, като приложи знанията, които е научила от проучвания за моделите на стареене при хората, за да го накара да изглежда по-млад и като проучи съвременните разкази и картини, изобразяващи принца.

„Лицето се трансформира след смъртта“, добавя Хултън. „Това е случай не само на обръщане на неговата възраст, но и на обръщане на ефектите от това, че е починал.“

Развлечението ще бъде включено в годишното майсторско шоу на Университета в Дънди, като изложбата ще продължи от събота до 27 август.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР