Изследователи от Центъра за космически науки на Нюйоркския университет в

...
Изследователи от Центъра за космически науки на Нюйоркския университет в
Коментари Харесай

Загадъчни вълни на Слънцето се разпространяват с необяснима скорост

Изследователи от Центъра за галактически науки на Нюйоркския университет в Абу Даби (NYUAD) са разкрили нов вид талази на Слънцето, които се популяризират против посоката на въртене на звездата с висока скорост.

Данните от наблюденията опровергават трите вероятни теории, които биха могли да обяснят естеството на такива талази. Резултатите от проучването са оповестени в Nature Astronomy. Астрономите са анализирали 25-годишни данни от галактическите и наземни телескопи, които следят Слънцето. В резултат на проучването са открити високочестотни талази, които се популяризират в посока, противоположна на въртенето на звездата.

„ В продължение на десетилетия теоретиците допускаха съществуването на слънчеви инерционни талази, които съставляват хидродинамични талази, откривани във въртящи се течни тела - споделя Крис Хансън, съавтор на проучването. - На Земята инерционните талази играят значима роля при оформянето на времето. Например те изтласкват студения полярен въздух от Арктика в Северна Америка. "

Откритите инерционни талази се появяват като вихри на повърхността на Слънцето и се движат със скорост, три пъти по-висока от вълните на Росби (най-известните инерционни талази, които се появяват във въртящи се течности). Учените означават, че вълните на Росби се движат с оптималната допустима скорост, което се изяснява с хидродинамиката.

Изследователите допускат, че сходно нарастване на скоростта на откритите от тях талази може да бъде породено от въздействието на магнитното поле, гравитацията или конвективни потоци. Но резултатите от моделирането на въздействието на тези фактори опонират на данните, получени при наблюдения на Слънцето. Така естеството на новите талази остава мистерия за учените.

„ Тепърва следва да определим източника на тези талази, защото те, явно, не могат да бъдат обяснени единствено с хидродинамиката и въздействието на спомагателни фактори върху нея - споделя Хансън. - Неопределената природа на тези талази ни дава обещание основаването на нова физика и нов взор върху процесите, протичащи навътре в Слънцето и други звезди. "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР