Изследователи от Медицинския колеж към Държавния университет на Флорида свързват

...
Изследователи от Медицинския колеж към Държавния университет на Флорида свързват
Коментари Харесай

Изследване свързва аспартама с развиването на тревожност

Изследователи от Медицинския лицей към Държавния университет на Флорида свързват аспартама - неестествен подсладител, който се съдържа в близо 5000 диетични храни и питиета - с сходно на тревога държание при мишки.

Нещо повече – резултатът се разгръща и до две генерации от мъжките, изложени на подсладителя. Изследването е оповестено в Proceedings of the National Academy of Sciences.

" Това, което демонстрира актуалното изследване, е, че би трябвало да се обърнем обратно и да погледнем към факторите на околната среда, тъй като това, което виждаме през днешния ден, не приказва единствено за актуалната обстановка, само че и за това, което се е случило преди две генерации, а може би и даже по-дълго “, споделя съавторът Прадип Бхиде, изтъкнатият академик Джим и Бети Ан Роджърс, ръководител на катедрата по неврология на развиването в катедрата по биомедицински науки.

Новото изследване се организира частично поради предходно проучване на лабораторията на Бхиде върху трансгенерационните резултати на никотина върху мишки, което демонстрира краткотрайни - или епигенетични - промени в сперматозоидите на мишките. За разлика от генетичните промени (мутации), епигенетичните промени са обратими и не трансформират последователността на ДНК; те обаче могат да трансформират метода, по който организмът чете последователността на ДНК.

" Работихме върху резултатите на никотина върху същия вид модел ", споделя Бхиде. " Бащата пуши. Какво се случва с децата? "

Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) утвърждава аспартама като подсладител през 1981 година Днес всяка година се създават близо 5000 метрични тона. Когато се употребява, аспартамът се трансформира в аспарагинова киселина, фенилаланин и метанол, които могат да имат мощно влияние върху централната нервна система.

При изследването, ръководено от докторантката Сара Джоунс, откривателите дават на мишки питейна вода, съдържаща аспартам, в количество, което почти 15 % от утвърждения от FDA оптимален дневен банкет за хора. Дозировката, еквивалентна на шест до осем кутии диетична газирана напитка на ден за хора, се поддържа 12 седмици в границите на проучване, траяло четири години.

Източник: Proceedings of the National Academy of Sciences (2022). DOI: 10.1073/pnas.2213120119

При мишките е следено изразено обезпокоително държание посредством разнообразни проби в лабиринт в няколко генерации, произхождащи от експонираните на аспартам мъжки.

" Това беше толкоз мощна линия, наподобяваща тревога, която не мисля, че някой от нас е очаквал, че ще забележим “, споделя Джоунс. " Беше изцяло ненадейно. Обикновено се следят едвам доловими промени. "

При предоставяне на диазепам - лекарство, употребявано за лекуване на тревожни разстройства при хората, мишките от всички генерации престават да демонстрират обезпокоително държание.

Изследователите възнамеряват да осъществят спомагателна обява към това изследване, ориентирана към резултатите на аспартамъа върху паметта. Бъдещите проучвания ще открият молекулярните механизми, които въздействат върху предаването на резултата на аспартама в поколенията.

Изследването е оповестено в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР