Изследователи от Колумбия заснеха как женски гърбат кит кърми детенцето

...
Изследователи от Колумбия заснеха как женски гърбат кит кърми детенцето
Коментари Харесай

Учени заснеха изключително рядко видео на гърбат кит, който кърми малкото си

Изследователи от Колумбия снимаха по какъв начин женски гърбат кит кърми детенцето си в дълбините на Тихия океан. Те се надяват, че тези редки фрагменти ще спомогнат за опазването на типа.

След като се отделя от майка си, 900-килограмовият „ мъник “ се насочва към повърхността на водата, с цел да си поеме глътка въздух.

Според биолога Наталия Ботеро, шеф на Фондация " Макуатикос " и член на екипа, снимал видеото, до този миг сходни фрагменти са улавяни единствено два пъти – един път в Индийския и един път – в Тихия океан.

„ Хиляди учени вършат опити в продължение на десетилетия и прекарват доста часове в работа, само че все пак записите на кърмене са изключителна необичайност “, добавя сподели Ботеро, която показа за първи път видеото в Меделин на 22 юни. 

Видеото е снимано  благодарение на устройство, прикрепено за няколко часа към гърба на женския кит с помощта на система от вендузи. Камера и джипиес локализират кита и оказват помощ на учените да открият по какъв начин се ориентира животното, по какъв начин се разполага във водния дирек и по какъв начин се движи. Хидрофон записва звуците, с които контактуват майката и дребното ѝ. 

В продължение на месеци китовете живеят и се хранят в региона на Антарктическия полуостров и Магелановия пролив. След това хиляди китове подхващат дълго пътешестване към топлите тропически води, с цел да се възпроизведат в коридора сред Коста Рика и Перу. Между юни и ноември в колумбийски води се събират великански гърбати китове, които могат да доближат 17 м дължина и тежат 40 т. 

" Гърбатите китове са предпазен тип, само че все пак пред тях има доста рискове ", изяснява Наталия Ботеро. " Трябва да ги изучим по-добре, с цел да можем да вземем ограничения за опазването им. " Именно с помощта на науката от 2008 година гърбатите китове към този момент не са в листата на застрашените типове на Международния съюз за отбрана на природата. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР