Изследователи и доброволци започват днес най-голямото издирване на шотландското чудовище

...
Изследователи и доброволци започват днес най-голямото издирване на шотландското чудовище
Коментари Харесай

Започна най-мащабното от години издирване на легендарното чудовище от Лох Нес

Изследователи и доброволци стартират през днешния ден най-голямото търсене на шотландското страшилище Неси от 50 години насам, заяви Агенция Франс Прес.

Различни средства ще бъдат употребявани в опит да се разгадае мистерията - дронове, оборудвани с термични скенери, лодки с инфрачервени камери, хидрофони.  

Нашата цел постоянно е била да записваме, учим и проучваме всички типове държание и естествени феномени, които са сложни за пояснение, изяснява Алън Маккена от изследователския екип " Доброволци, изследващи Лох Нес ".

Той провежда наблюденията взаимно с Центъра " Лох Нес " в Дръмнадрочит, малко селце в северната част на Шотландия на брега на езерото.

Изследователите считат, че термоскенерите могат да разпознават всевъзможни аномалии, а хидрофонът ще открие извънредно мощни звуци под водата в езерото с повърхност 56 км2 и дълбочина 240 м, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Съществуването на страшилище в езерото Лох Нес е легенда, която датира от антични времена. Каменни гравюри, направени от пиктите, които са живели в региона по това време, изобразяват тайнствен звяр с перки. Първите писмени сведения за него датират от 565 година в биографията на ирландския духовник свети Коломба, който евангелизира Шотландия през VI в. и изяснява, че е заповядал на чудовището да се махне. 

Първото модерно наблюдаване на Неси е отразено в локален вестник през май 1933 година Бизнесмен от региона и брачната половинка му карали около езерото, когато ги изненадала " голяма вълна " във водата. През декември 1933 година английският вестник " Дейли мейл " наема южноафриканския ловджия на наедрял дивеч Мармадюк Уедъръл да откри съществото. Той открива огромни отпечатъци от крайници, които съгласно него принадлежат на животно с дължина към шест метра. По-късно учени от Природонаучния музей изясняват, че следите са направени със стойка за чадър или с подправен крайник на хипопотам. 

През 1934 година британският доктор Робърт Уилсън прави по този начин наречената " фотография на хирурга " - изображение, което наподобява изобразява главата и издължената шия на Неси, излизащи от водата. Снимката, оповестена в " Дейли мейл ", е подправена, само че издига чудовището от Лох Нес до статут на интернационална звезда.

Според центъра " Лох Нес " чудовището е виждано повече от 1000 пъти. Интересът към него носи милиони лири с помощта на туризма.

През 1987 година езерото е изследвано със сонар. Организаторите настояват, че са разкрили " неидентифициран обект с необикновен размер и издръжливост " в дълбините.

През 2018 година откриватели организират ДНК проучване на езерото Лох Нес, с цел да дефинират какви организми живеят във водите му. Нищо не е открито, с изключение на многочислени змиорки.

Този уикенд ни дава опция да претърсим водите по невиждан метод и нямаме самообладание да забележим какво ще открием, изяснява Пол Никсън, основен изпълнителен шеф на Центъра " Лох Нес ".

Организаторите приканиха доброволци да следят всяко придвижване във водата или други необясними феномени през уикенда. За присъединяване са се записали повече от 300 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР