Изсъхналата брегова линия и намаляващата дълбочина на езерото Титикака предизвикват

...
Изсъхналата брегова линия и намаляващата дълбочина на езерото Титикака предизвикват
Коментари Харесай

Най-високото езеро на Земята Титикака пресъхва

Изсъхналата брегова линия и намаляващата дълбочина на езерото Титикака провокират растяща паника, заяви Ройтерс. Причината за това събитие са високите температури през зимата в Южното полукълбо.

Обширното сладководно езеро, намиращо се в Андите на границата на Боливия и Перу, се приближава до най-ниското си равнище до момента. Юли беше най-горещият месец в историята. Продължителните засушавания са тежък удар за хората и животните.

Титикака се намира на едвам 30 см от достигането на рекордно ниско равнище, невиждано от 1996 година, разгласи Лусия Уолпър от службата по хидрология и метеорология на Боливия. Според нея сушата може да продължи в някои елементи на страната. Местните фермерите са обезверени поради неналичието на храна за животните.

Водите на езерото Титикака понижават от десетилетия, напомня Българска телеграфна агенция. Титикака се намира на 3800 м надморска височина, което го прави още по-уязвимо за изпарение поради слънчевата радиация. Участъци от брега, които до неотдавна са били плодородни области, в този момент са превърнати в пустота.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР