„Изразявам категоричното си мнение, че промените в закона са необходими

...
„Изразявам категоричното си мнение, че промените в закона са необходими
Коментари Харесай

Ирена Анастасова, БСП: Крайно време е директорите на училища да са надпартийни

„ Изразявам безапелационното си мнение, че измененията в закона са нужни и трябваше да се случат преди много време. Допреди 4-5 години неналичието на сходни текстове сякаш не беше проблем. Нещата, обаче, внезапно се трансформираха в последните години и това не може да се отхвърли. То е очевидно, без значение в този момент какво приказват сътрудниците от ГЕРБ. В този смисъл няма по какъв начин да се съглася с изказаните до момента отзиви, че с измененията се лимитират изборните права на работещите в системата. “

Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия Ирена Анастасова по време на разискване на Закона за предучилищното и учебното обучение, обвързван с политическата пропаганда.

От парламентарната естрада тя попита по какъв начин тъкмо се нарушават тези права и добави: „ Текстът гласи: “Лицата, заемащи служба за педагогичен експерт, шеф и зам.-директор, при осъществяване на своите функционалности са длъжни да са политически и партийно неутрални и не може да постановат идеологически и политически убеждения. “ Кое тук не е ясно? “, попита Анастасова.

По думите ѝ в длъжностната характерност на всеки написа какви тъкмо са отговорностите му по време на служебно време и даде няколко образеца: „ Не е работа на шефа да пуска в електронния дневник лична предизборна реклама. А такива случаи имаше. Не му е работа да провежда в двора на учебното заведение футболен мач с присъединяване на претендент за депутат през образователната година по време на предизборна акция. Не е работа на Регионалното ръководство по образованието да събира всички шефове за среща през работно време с претенденти за народни представители в предизборна акция, каквито случаи в последните години са десетки. “ Тя добави още, че когато зам.-министър на образованието желае от началника на ръководството учебните заведения да показват описи с учители, които ще са членове на СИК, да отговори, че това не е в отговорностите му.

„ Няма възбрана в текстовете всичко това да се прави, само че не в работно време, не от позицията на длъжността и не в учебното заведение, детската градина или районното ръководство “, безапелационна бе тя.

Относно изказаните терзания дали ще може общинският консултант или националният представител да посещава учебното заведение или детската градина, Анастасова успокои, че даже би трябвало да го прави, само че не може претендентите да вършат срещи по тези институции и да раздават предизборни листовки. „ Текстовете в проектозакона не не разрешават присъединяване на учители, шефове и началници на районни ръководства да са претенденти, само че с цел да организират акцията си, те би трябвало да излязат в отпуск и някъде другаде да си вършат пропагандата, а не в учебно заведение “, сподели още тя.

„ Имаше изказани терзания по какъв начин ще се преподават филантропичните дисциплини и по какъв начин ще се коментират на учениците разнообразни политически и идеологически доктрини – както и до момента, съгласно образователните стратегии “, безапелационна бе от трибуната Анастасова.

Тя очерта и следния проблем при състезанието за шефове: „ досегашната методика разрешава игнориране на неуместни претенденти и най-много за служебно партийно назначение на посочени претенденти. В доста от областите авансово се знае кои ще са назначените шефове, а решението не предстои на правосъден надзор. Така се получава “избор “, който е авансово начертан, а останалите претенденти са единствено декор “, изясни депутатът от левицата.

„ Крайно време е шефовете да са експерти, да са способени и надпартийни, а не просто партийно лоялни “, съобщи тя като добави, че огромна част от провалите върху просветителната система се дължат на политическите назначения, които са в застрашителен размер в последните години. „ За превъзмогване на това трябват законодателни промени. Промените, които се оферират в този момент, са безусловно нужни “, безапелационна бе тя.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР