Израелци скандират в подкрепа на премиера Бенямин Нетаняху, срещу когото

...
Израелци скандират в подкрепа на премиера Бенямин Нетаняху, срещу когото
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Израелци скандират в поддръжка на премиера Бенямин Нетаняху, против който стартира развой по обвинявания в корупция

© Reuters 80% от мениджърите на компании възнамеряват да задържат личния състав си през май и юни при 73% месец по-рано, демонстрират резултатите от анкета на Национален статистически институт измежду 1683 компании в страната България може да получи към 15 милиарда евро от Фонда за възобновяване на стопанската система на съюза от вредите от ковид , а ще би трябвало да внесе 3.3 милиарда. Общата стойност на комбинацията от грантове и заеми, която Европейската комисия предложи, е 750 милиарда евро. Средствата ще бъдат разпределени сред страните съгласно това какъв брой са наранени, само че откакто предлагането на Брюксел бъде утвърдено от всички страни в Европейски Съюз.

Парламентът дефинитивно одобри новия Закон за храните, в който за пръв път се регламентира онлайн търговията с храни. Законът вкарва нови правила за регистрация на транспортните средства, които транспортират храни, условия към аптеки и дрогерии, които търгуват с хранителни добавки, диетични храни и други, възбрана за реклама с присъединяване на деца на нездравословни храни, както и по-високи наказания.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
Новата многопрофилна детска болница ще получи напълно нова постройка на мястото на остарелия градеж на педиатрията, който ще бъде съборен. Това стана ясно след среща в сряда на премиера Бойко Борисов и трима министри с представители на протестиращи против концепцията да се употребява скелетът на остарелия градеж.

Върховният касационен съд (ВКС) нападна пред Конституционния съд кариерните бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет , въведени в закона през февруари т.г. Те дават право на членовете на съвета след края на мандата си да изискат назначение на по-висока служба от тази, която се заемали преди, без да се явяват на конкурс. Според Пленума на Върховен касационен съд това е голословна привилегия, която накърнява престижа на правосъдната власт.

Свят

Германия възнамерява да отстрани граничните рестрикции с 31 европейски страни , наложени поради ковид. Предложението е от 15 юни да бъде разрешено пътуването до всички страни - членки на Европейски Съюз, плюс Англия, както и до " външни " за съюза страни като Исландия и Норвегия.

Lufthansa отсрочва решението за избавителния проект от 9 милиарда евро, препоръчан от немското държавно управление, в очакване на изискванията, които ще дефинира Европейска комисия

Фотограф: Reuters

Испания приготвя най-малък приход на най-бедните жители . Първоначално той ще обхване 850 000 семейства, или общо 2.5 млн. души. Най-малката сума ще бъде за възрастни, които живеят сами - 462 евро на месец, а най-високата ще бъде 1015 евро. Програмата планува да добави фамилните приходи до тези равнища, а не да изплаща цитираните суми.

Френското държавно управление разгласи избавителен проект от 8 милиарда евро за своята автоиндустрия , наранена от пандемията. Предложението на президента Еманюел Макрон включва обезпечаване на грантове от до 7000 евро за поощряване на жителите да закупят електромобил. Освен това ще се отделят средства и за вложения за превръщането на страната в център за произвеждане на електрически транспортни средства.

Полицията в Хонконг арестува над 300 души по време на антиправителствени митинги . Демонстрантите се оповестиха против планувано от Пекин ново законодателство за националната сигурност в територията, за което се притесняват, че ще лиши от съществени свободи Хонконг.

Икономика

Наетите на работа са повече, в сравнение с новорегистрираните безработни през 18 - 24 май , демонстрират данни от бюрата по труда и Национален статистически институт. Така за пръв път от въвеждането на изключително състояние в страната на 13 март безработицата понижава. Постъпилите на работа са малко над 8 хиляди души, което е най високият резултат, откогато Национален статистически институт подава сходна статистика (3 февруари 2020 г.). Новите безработни са 7.2 хиляди души, което е най-ниският резултат за последните два месеца.

Събраните тол такси през март и април са с близо 50% под предстоящото. По прогнози годишният доход от тол такси с актуалните ниски ставки би трябвало да е 450 млн. лева, или 37.5 млн. лева на месец. Но през март и април са събрани общо 41 милиона. Освен изключителното състояние и корона рецесията фактор за слабите резултати е и неприятната организация при въвеждането на системата от 1 март тази година.

ГЕРБ и Българска социалистическа партия оферират промени в Закона за ръководство на отпадъците. Депутатите са внесли два разнообразни плана в Народното събрание. Българска социалистическа партия оферират да се вкарат банкови гаранции за всички лица, извършващи действия с боклуци, без значение от типа на боклуците. ГЕРБ пък предлага да се сътвори обществен указател за вноса на отпадъци, оползотворяването им, метода, по който ще се случва това. Предложенията, наподобява, идват в отговор на направените още през януари оферти за решаването на проблемите с отпадъците от няколко бизнес организации.

Бизнес

Германският авиопревозвач Lufthansa ще бъде отчасти национализиран, с цел да се избави от рецесията. Правителството ще получи 20% от акциите на ръководената от Карстен Шпор компания против финансова инжекция от 9 милиарда евро, написа Reuters. Германското държавно управление ще вземе две места в надзорния съвет без цялостни права за гласоподаване.

Сделките с парцели в България понижават с 55% през април на годишна база , демонстрират данни от Агенцията по вписванията. През първия цялостен месец от изключителното състояние в страната са изповядани близо 7.7 хиляди сделки. Числата не отразяват покупко-продажбите с парцели на зелено, само че включват всички типове здания и покупко-продажбите със аграрни земи, минали през нотариус. В столицата са изповядани 1590 сделки - с 33% по-малко от предходния април.

Европейската стратегия " Хоризонт 2020 " дава 122 млн. евро за планове, свързани с ковид . Средствата са безплатни за проучвания и нововъведения и са планувани за планове в пет области. Най-голямата част от парите са за пренасочване на мощности към произвеждане на жизненоважни медицински материали и съоръжение и създаване на технологии и принадлежности за разкриване и наблюдаване на пациенти. Сделки и планове

Русенската " Агрола еконивест " влага 5.3 млн. лева в нова фабрика за преправка на плодове. Проектът е подсилен от Програмата за развиване на селските региони с безплатни 1.9 млн. лв., а останалата част от сумата ще бъде обезпечена с банкови заеми. Новата фабрика ще добави 50 работни места към съществуващите сега 20.

" Джи Пи груп ", ГБС и " Райкомерс " се състезават във ВиК търг в Силистра за 43 млн. лева Проектът е за реорганизация и доизграждане на ВиК мрежи в регионалния град, както и селата Айдемир и Калипетрово. Общо седем обединявания са взели участие за трите обособени позиции на оповестената при започване на март поръчка. " Райкомерс конструкшън " и ГБС са подали предложения за всички позиции, а " Джи Пи груп " взе участие единствено за третата позиция за 17.2 млн. лева

Американската Hertz изиска отбрана от банкрут поради дълг от близо 25 милиарда $. Бизнесът на един от международните водачи при отдаването на коли чартърен беше съществено ударен от пандемията. Компанията с активи на стойност 25.8 милиарда $ публично влезе в процедура за отбрана от банкрут. Сред най-големите кредитори са IBM и Lyft. Регионалните клонове отвън Съединени американски щати не са включени в почналата процедура.

Amazon може да купи стартъпа за самостоятелни коли Zoox, написа Financial Times. Сделката би била първата покупка на стартъп в сферата от страна на софтуерния колос, откакто преди този момент Amazon влага в няколко сходни компании, само че без да ги придобива. Основаната през 2014 година Zoox беше оценена на 3.2 милиарда $ при последния си рунд на финансиране.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР