Израелското правителство одобри тази вечер въвеждането на 3-седмична строга общонационална

...
Израелското правителство одобри тази вечер въвеждането на 3-седмична строга общонационална
Коментари Харесай

Израел въвежда строга национална карантина за 3 седмици

Израелското държавно управление утвърди довечера въвеждането на 3-седмична строга общонационална карантина, начиная от петък, 18 септември, за да се спре застрашителното разпространяване на ковид в страната през последните седмици, оповестиха локални малките екрани и уеб сайтове, представени от Ройтерс и ТАСС.

По време на карантината израелците не би трябвало да се отдалечават на повече от 500 метра от домовете си, съгласно ТВ Канал 12. Ресторанти, хотели, спортни и фитнес зали и басейни ще бъдат затворени за гости.

Друга телевизия заяви, че основното израелско интернационално летище " Бен Гурион " към този момент ще продължи да действа, приемайки и изпращайки самолети. Окончателното решение ще бъде взето след среща на транспортния министър Мири Регев с комитет от специалисти в понеделник.

Новите ограничения идват на фона на рецензии, отправяни против премиера Бенямин Нетаняху за оправянето му с рецесията към ковид и с стопанската система на Израел. Очаква се по-късно довечера той да направи телевизионно послание по отношение на решението на кабинета, провокирало остри различия даже в ръководещата коалиция още по време на разискването на ограниченията.

Днес подаде оставка ултраортодоксалният министър на строителството Яков Лицман от партия Обединен юдаизъм на Тората. В писмо до премиера той изрази остро неодобрение от проектите на държавното управление да наложи карантината, която ще обхване Йом Кипур - най-свещения ден в еврейския календар, започващ в неделя, 27 септември, съобщи ДПА.

Новите ограничаващи ограничения ще попречат на стотици хиляди евреи да се молят в синагогите, уточни той, обявявайки оставката си. Премиерът съобщи, че съжалява за решението на Лицман, само че все пак ще го почете.

Според най-новите данни на министерството на опазването на здравето броят на новозаразените с COVID-19 в Израел по-рано тази седмица е надминал прага от 4000 на ден за първи път, откогато пандемията доближи страната при започване на февруари. През последните дни броят на новите случаи устойчиво се задържа над 3000 дневно.

Случаите се усилват непрестанно от смекчаването на първия кръг ограничения за изолираност през май, като изключително мощно са наранени пренаселени места, където живеят най-много ултраортодоксални евреи и араби. Документирано е, че локалните поданици там провеждат всеобщи събирания, в това число молебствия и сватби в нарушаване на здравните разпореждания.

Досега в Израел, който има население 9,2 милиона души, са регистрирани малко над 150 000 случая на COVID-19 и 1103 смъртни случая, свързани със болестта.

Българският дипломат в Израел Румяна Бъчварова и нейният екип остават разполагаем на всички наши сънародници.

При нужда от подпомагане българските жители могат да се свържат с посолството ни в Тел Авив на следните телефони:

+97237292144
+97237292155
+97236961372

както и на незабавните телефони:

+972547640089
+972545954379

Консулската работа ще обслужва жители по телефона.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР