Израелският премиер Бенямин Нетаняху отрече вчера наличието на връзка между

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху отрече вчера наличието на връзка между
Коментари Харесай

Израелският премиер Нетаняху отрече да има връзка между протеста на резервисти и атаката на Хамас

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху отхвърли през вчерашния ден съществуването на връзка сред митинга измежду армейските резервисти и решението на ислямистката формация „ Хамас " да извърши офанзивата си на 7 октомври, откакто висшия министър от кабинета Бени Ганц го разкритикува по този въпрос, съобщи Ройтерс.

Препирнята сред двамата членове на израелския боен кабинет беше последният знак за напрежение измежду ръководещите, изключително сред Нетаняху и неговия политически противник Ганц, който се причисли към изключителното държавно управление от средите на опозицията, с цел да помогне с воденето на войната, осведоми Българска телеграфна агенция.

Конфликтът стартира, когато израелският Канал 12 и други новинарски медии оповестиха, че Нетаняху е споделил, че може да има потребност от изследване дали траялите месеци митинги против неговото държавно управление, в това число от резервисти, в комбиниране с мотивацията на „ Хамас " да извърши кървавото нахлуване в Южен Израел, са довели до сегашната война.

Ганц помести обява в обществената медийна платформа „ Екс ", в която прикани Нетаняху да отдръпна този коментар. „ Бягането от отговорност и хвърлянето на тиня по време на войната е удар по страната ", написа Ганц, изтъквайки, че всички резервисти са се явили на работа.

След това канцеларията на Нетаняху излезе с изказване, в което се споделя: „ Противно на оповестеното, министър председателят по никакъв метод не е споделил, че отводът (на резервистите) е довел до това „ Хамас " да нападне Израел ".

Нетаняху си навлече публичен яд, тъй като не пое персонална отговорност за разследващи и оперативни провали, свързани с офанзивата на „ Хамас ".

Същевременно, всички висши длъжностни лица – от началниците на военното разузнаване АМАН и на вътрешното разузнаване „ Шин Бет " до финансовия министър, признаха отговорност за провали.

Преди седмица Нетаняху атакува шефовете на разузнаването и съобщи, че те в никакъв случай не са го предупреждили, че „ Хамас " възнамерява широкомащабна офанзива, само че по-късно се извини, откакто Ганц и други високопоставени чиновници желаеха да отдръпна думите си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР