Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който се бори за преизбиране на

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който се бори за преизбиране на
Коментари Харесай

Нетаняху влиза в ролята на Тръмп за предизборната кампания в Израел

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху, който се бори за преизбиране на фона на следствията против него, както наподобява влезе в ролята на Доналд Тръмп в границите на гневна акция против тези, които възприема за свои врагове в Израел.

Явно вдъхновяваща се от Тръмп, партията на Нетаняху "Ликуд " сложи големи билбордове на двамата водачи дружно и стартира по сходство на Тръмп да излъчва седмично онлайн предаване, с цел да се опълчи на това, което тя назовава "индустрия на подправените вести ".

Кампанията е отражение на известността на Тръмп в Израел, една от дребното страни, в които съюзът с американския президент се възприема като политическа облага. Съществува обаче риск това да сложи под въпрос обичайна двупартийна поддръжка за Израел в Съединени американски щати.

Въпреки проблемите вкъщи, Тръмп завоюва признателността на множеството израелци, откакто призна Ерусалим за столица на Израел и реалокира там американското посолство. Тръмп впечатли още повече израелците с изтеглянето на Съединени американски щати от интернационалното съглашение за иранската нуклеарна стратегия, с повторното налагане на наказания на Иран и с пламенната отбрана на Израел на интернационалните конгреси.

"Правителството, освен Тръмп, е най-приятелски настроеното към Израел държавно управление от 1948 година насам. Нетаняху просто се възползва от актуалните международни трендове, че живеещите в един нерешителен свят хора желаят мощни, а от време на време и брутално мощни ", съобщи Майкъл Орен, заместник-министър и някогашен дипломат на Израел във Вашингтон.

Нетаняху и Тръмп имат мощна персонална връзка. Нетаняху също по този начин наподобява, че харесва държанието на американския президент във връзка с Близкия Изток, освен по иранския въпрос, само че и неговия метод на невмешателство в палестинския въпрос и в израелската заселническа активност. След ледените осемгодишни връзки с Барак Обама, Нетаняху стартира да хвали Тръмп при всяка опция.

Нетаняху също така не разяснява редицата кавги с присъединяване на Тръмп, даже и след шествието на неонацисти в Шарлотсвил, в щата Вирджиния, когато Тръмп даде тип, че пази дейностите на бели супремасисти. При своя аудиенция във Вашингтон Нетаняху даже прикани критиците да спрат да задават въпроси на Тръмп за хипотетичния антисемитизъм на поддръжниците му.

Въпреки че изолационизмът на Тръмп и най-много проектите му за евакуиране от Сирия да не са нещо положително за Израел, индиферентната му произраелска изразителност го направи известен в Израел, споделя Нахум Барнеа, един от най-влиятелните израелски публицисти.

Освен че ползите им съответстват, Тръмп и Нетаняху наподобява споделят обща популистка жила против по-либералните политически елити на страните си за наслада на националистическите им електорати.

Нетаняху отговори на серията от следствия за корупция с нападки в жанр Тръмп, отправени против израелските медии, полиция, правосъдна власт и други "елити ", които съгласно него целят свалянето му от власт. Той бързо дефинира с подигравка като ляв всеки собствен критик и сходно на Тръмп стартира да употребява обществените мрежи, с цел да активизира електората си.

"Нетаняху е човек, който знае по какъв начин да се учи и да подражава на другите и прави това през последните две-три години, откогато Тръмп пристигна на власт. Той бе много по-рязък в изявленията си по израелски вътрешнополитически въпроси и знае, че политическа победа се реализира с конфигуриране на една секта против друга ", твърди Барнеа.

Тръмп, който изрази поддръжка за Нетаняху в хвалебствен клип, появил се преди изборите в Израел през 2013 година - т.е. преди Тръмп да влезе в политиката - наподобява също се възхищава от израелския водач.

Тръмп показа в Инстаграм фотографията на великански билборд над автомагистралата Аялон в Тел Авив, на който двамата се усмихват и си стискат ръцете и на който е написан лозунгът "Нетаняху е в друга лига ".

Още по-важното е, че Тръмп се чака да е хазаин на Нетаняху по време на разточителна държавна аудиенция във Вашингтон малко преди изборите в Израел на 9 април.

Във връзка с акцията с билбордовете говорителката на американското посолство в Израел Валери О'Брайън разясни, че Съединени американски щати "не вземат участие в посланията или тактиката на акцията на "Ликуд ".

Въпреки че това носи изгоди в кратковременен проект, някои предизвестяват, че околните връзки с Тръмп могат да има отрицателни последствия в дълготраен проект.

Израел, който в миналото се ползваше със солидна двупартийна поддръжка, стартира да поражда все по-голямо разделяне в Съединени американски щати през последните години. Според социологическо изследване на института Пю от предходната година да вземем за пример републиканците са по-благоразположени към Израел от демократите, като съотношението е близо три към едно. Някои се притесняват от възможна бурна и враждебна реакция от страна на демократите.

"Колкото повече демократите не харесват Тръмп, толкоз повече тези, които те асоциират с него, в тази ситуация Нетаняху, влизат в уравнението. За тези от нас, които са произраелски настроени, това не е добре ", съобщи Рой Клайн, някогашен конгресмен, който в този момент оглавява Еврейския демократически съвет на Америка.

Нетаняху не е единственият, който се поддава на харизмата на Тръмп. Депутатът от "Ликуд " Орен Хазан съобщи неотдавна, че най-значителното събитие в мандата му е било това, че си направил селфи с Тръмп по време на аудиенция през 2017 година Дори най-сериозният противник на Нетаняху, някогашният боен пълководец Бени Ганц избра за девиз на своята акция "Израел на първо място " - думи, които мнозина възприемат като ехтене на "Америка преди всичко ".

Само Нетаняху обаче моделира политиката си по сходство на Тръмп.

Израелският водач има сложни връзки с медиите и ги упреква, наред с полицията и прокуратурата, че са част от "левия " лов на вещици, който цели да го смъкна от власт. Подобно на Тръмп той също насочи нападки към свои някогашни съдружници, разпространявайки тайни теории за хипотетичен прелом, плануван от противник вътре в "Ликуд ".

Изглежда, че Нетаняху е моделирал почналата неотдавна онлайн емисия във Facebook "Ликуд ТВ " по образеца на предаването на Тръмп "Риъл Нюз Ъпдейт " ( "Real News Update "), водено от снахата на президента и чиято цел е основаването на противотежест на медиите, които държавното управление възприема като враждебни.

В първото си видеопослание в "Ликуд ТВ " Нетаняху отхвърли предявените против него от полицията обвинявания в корупция.

Полицията предложи да бъдат повдигнати обвинявания на Нетаняху по три каузи за корупция, като се чака основният прокурор на Израел да разгласи решението си дали да предяви обвинявания против премиера преди изборите.

През 2009 година Обама бе този, който въодушевяваше израелските претенденти. Ултраортодоксална еврейска партия преведе на иврит лозунга "Да, ние можем " (Yes we can) и го употребява за акцията си, а Нетаняху оформи уебстраницата си по модела на тази на Обама. Десетилетие по-късно обаче на мода е Тръмп.

"Това е част от американизацията на политиката ни. Разликата е, че израелските претенденти крадяха тактики от Обама, само че все пак поддържаха отдалеченост с него, до момента в който Тръмп е считан за един от нас ", обобщава Барнеа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР