Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази съмнения относно бъдещето на Ивицата

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази съмнения относно бъдещето на Ивицата
Коментари Харесай

Нетяняху: Сегашната палестинска администрация не трябва да управлява Газа

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху изрази подозрения по отношение на бъдещето на Ивицата Газа, заявявайки, че палестинската власт в настоящия си тип не би трябвало да поема контрола над крайбрежния анклав , цитира думите му Ройтерс.

Израел се зарече да унищожи палестинската формация " Хамас ", която ръководи Газа, след изненадващото нахлуване на 7 октомври и стартира пълномащабни интервенции в територията против ръководещата го палестинска формация.

Въпреки това все още не се дискутира кой ще ръководи анклава , откакто спорът завърши, като се споделя единствено, че Израел ще поддържа цялостната сигурност.

, а държавният секретар Антъни Блинкен предходната седмица сподели, че администрацията на Газа би трябвало да бъде обединена още веднъж с близкия Западен бряг, елементи от който се ръководят от Палестинската власт (ПА), доминирана от партията " Фатах ", която води своето начало от Организацията за избавление на Палестина (ООП), основана от Ясер Ярафат.

Палестинският президент Махмуд Абас сподели в петък, че ПА може да играе бъдеща роля в ръководството на Ивицата Газа, само че Нетаняху уточни късно в събота, че не желае актуалните ръководещи на ПА да поемат контрола върху Газа.

На конференция Нетаняху изрази дългогодишните си недоволства от учебната стратегия на ПА, която съгласно него подхранва омразата към Израел, и политиката ѝ да дава заплати на фамилиите на палестинци, намиращи се в израелски затвори.

Такава организация не би трябвало да поема отговорността за Газа, сподели Нетаняху пред кореспонденти.

Говорейки пред NBC News в неделя, той беше още по-категоричен.

" Нуждаем се от друга власт. Имаме потребност от друга администрация ", сподели Нетаняху. Запитан какъв тип ръководство би било това, той отговори: " Мисля, че е прекомерно рано да се каже ".

Набил Абу Рудейнех, представител на Абас, сподели пред Ройтерс, че израелците се стремят да запазят раздялите сред двете палестински територии - окупирания от Израел Западен бряг и Газа.

" Опитите на Израел да отдели Газа от Западния бряг ще се провалят и това няма да бъде разрешено, без значение от натиска ", сподели той пред Ройтерс.

ПА управляваше както Западния бряг, по този начин и Газа, само че беше изпъден крайбрежния анклав през 2007 година след къса революция с " Хамас ".

Въпреки че западните държавни управления желаят да обвържват ПА в бъдещето на Газа, споделят дипломати, има и опасения, че 87-годишният Абас няма задоволително престиж или поддръжка от своя народ, с цел да поеме ръководството.
 Нетаняху регистрира триумфи в Газа
Нетаняху регистрира триумфи в Газа

Основен приоритет остава освобождението на заложниците
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР