Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху уволни днес министъра на отбраната Йоав

...
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху уволни днес министъра на отбраната Йоав
Коментари Харесай

Нетаняху уволни министъра на отбраната Галант

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху уволни през днешния ден министъра на защитата Йоав Галант, ден откакто той прикани за прекъсване на противоречивите правосъдни промени на държавното управление, съобщи Агенция Франс Прес.

В деня, в който 200 000 души излязоха по улиците на Тел Авив, с цел да стачкуват против промените, Галант - който беше корав съдружник на Нетаняху съобщи, че " би трябвало да спрем законодателния развой " за един месец предвид на неговото разделяне.

Плановете за даване на по-голям надзор на политиците и за понижаване на ролята на Върховния съд бяха сложени под въпрос от главните съдружници на Израел, в това число от Съединените щати, като в същото време постоянно провокират митинги в Израел.

" Нарастващият обществен раздор си проправи път в (армията) и организациите за сигурност. Това е ясна, непосредствена и осезаема опасност за сигурността на Израел ", съобщи Галант, който е член на дясната партия " Ликуд " на самия Нетаняху.

" Аз съм последовател на полезностите на Ликуд... и слагането на страната Израел над всичко... само че огромните промени на национално равнище би трябвало да бъдат направени посредством разисквания и разговор ", сподели той.

Днес Нетаняху реши да " уволни министъра на защитата Йоав Галант ", се споделя в малко изказване на кабинета на премиера.

Лидерът на опозицията Лапид приветства мненията на Галант като " смела и жизненоважна стъпка за сигурността на Израел ".

Галант прикани за прекъсване на работата преди законодателите да гласоподават през идната седмица по централна част от предложенията на държавното управление, която ще промени метода на назначение на съдиите.

Двама други депутати от " Ликуд " показаха поддръжката си за Галант в Туитър, което повдигна въпроса дали държавното управление ще може да разчита на болшинство, в случай че пристъпи към гласоподаване.

Галант е първата жертва, само че други високопоставени чиновници също показаха запаси.

По-рано този месец президентът Исаак Херцог, който заема най-вече церемониална роля, изрази угриженост от задълбочаващия се раздор в обществото и показа предложение за компромис, което държавното управление отхвърли.

" Всеки, който счита, че същинска революция, с човешки жертви е граница, която в никакъв случай не бихме могли да достигнем, няма визия защо приказва ", предизвести Херцог.

Нетаняху е обвиняем по обвинявания в рушвет, машинация и корист с доверие, които той отхвърля.

Главният прокурор Гали Бахарав-Миара съобщи, че телевизионното послание на министър-председателя " и всички намеси от Ваша страна в процеса " на приемане на правосъдните промени " са противозаконни ".

Премиерът би трябвало да " заобикаля всякакво присъединяване в измененията в правосъдната система и изключително в процеса на номиниране на съдии, защото това Ви слага в обстановка на спор на ползи ", твърди Бахарав-Миара в отворено писмо, оповестено от министерството на правораздаването.

В обръщението си министър-председателят даде обещание " отговорно да придвижи напред " промените и да " постави завършек на разкола, който те провокираха измежду нацията ".

Противниците виждат в плана за промени опасност за израелската народна власт, само че държавното управление твърди, че измененията са нужни, с цел да се възвърне салдото на пълномощията сред законодателите и правосъдната власт.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР