Израелски снайперисти умишлено стрелят по деца в Ивицата Газа. Това

...
Израелски снайперисти умишлено стрелят по деца в Ивицата Газа. Това
Коментари Харесай

„Това не е нормална война“: Израелски снайперисти стрелят по деца в Газа, твърдят лекари

Израелски снайперисти съзнателно стрелят по деца в Ивицата Газа. Това разкрива доктор пред публицисти от английския „ Гардиън “. Д-р Фозиа Алви споделя, че това не е естествена война.

Д-р Алви влиза в интензивното поделение на Европейската обществена болница в южна Газа за следващата си промяна. Там вижда две деца с рани по лицето и интубирани. „ Бяха 7-8 годишни. Сестрата ми изясни, че са жертви на снайперистки обстрел. И двете бяха простреляни в главата “, споделя тя пред медията.

Това не е първият случай, при който доктор Алви лекува деца, потърпевши от снайперистки обстрел. Тя доста добре познава раните и какво може да аргументи това оръжие върху детското тяло. „ Виждала съм и по-малки деца в същото положение “, разяснява тя.

Целият комплекс от общо шест здания е изцяло погубен

Данните на палестинското здравно министерство, което е следено от „ Хамас “, сочат, че повече от една на три жертви в Ивицата са деца. Десетки хиляди други са потърпевши съществено, доста са с ампутирани крака.

От „ Гардиън “ беседват общо с девет лекари в Ивицата Газа през последната година, като всички те са доброволци от непознати страни. Включително и доктор Алви.

Повечето случаи на умряли деца са в резултат на интензивните бомбардировки на Израел в Газа. Други са потърпевши при сриването на здания, доста от тях към момента са затрупани под отломките.

 Децата на Газа Снимка: Редакторски екип

В същото време всички лекари рапортуват непрекъснат поток на деца, възрастни хора и цивилни жители, които явно не са бойци, които лекуват от единични огнестрелни рани в гърдите или главата . Медицинските експерти настояват, че типа на раните и местата, на които са били, както и разказите на палестинци, водещи децата си в болничното заведение, приказват за целенасочена пукотевица против тях. Други споделят, че не знаят тъкмо какво се е случило, само че разказват една и съща травматична панорама – деца, изумени от голямокалибрени оръжия, които нанасят ужасяващи рани на детските тела.

Изказването идва от основния комисар по човешките права в Организация на обединените нации

От „ Гардиън “ стигат и по-далеч – медията демонстрира фотоси и данни на сходни пациенти на военни специалисти и патолози. Всички споделят, че не могат изцяло да потвърдят изискванията, при които е станала стрелбата. Но в някои от случаите съумяват да разпознават потреблението на оръжия, които са част от арсенала на израелската войска.

Разкази от първо лице, както и видеоклипове, също демонстрират офанзиви против цивилни.

Снимка: Getty Images

Елитните снайперисти на Израел

Стрелците на армията се активизират по време на огромни военни акции. Те са част от елитни подразделения, чиято цел е да „ намерят и отстраняват извънредно сложни терористични закани “, изясняват от израелската войска.

Не за първи път има данни , че тези отряди стрелят по цивилни.

В предишното както израелски, по този начин и интернационалните групи за отбрана на човешките права са документирали случаите, при които снайперисти съзнателно стрелят по цивилни палестинци. Включително и против деца.

Жителите на Ивицата са подложени и на пагубен апетит

От израелската войска изцяло отхвърлят изказванията. „ Армията наблюдава единствено терористи и военни цели. Това е тъкмо противоположно на дейностите на „ Хамас “, които съзнателно нападат цивилни, измежду които мъже, дами и деца. Израелската войска съблюдава интернационалните закони и подхваща нужните дейности, с цел да понижи цивилните жертви “, разясняват още военните.

Снимка: Getty Images

Лекарите споделят друго

Д-р Ванита Гупта е лекар в интензивно поделение в Ню Йорк. Тя става доброволец в Газа през януари. Пред „ Гардиън “ Гупта споделя за една заран, в която в отделението идват три тежко ранени деца.

„ Семействата им споделиха, че те са били дружно на улицата. Не е имало пукотевица към тях. И внезапно са били убити “, споделя Гупта.

„ Едно от тях беше простреляно в главата. Персоналът се опитваше да реанимира пет-шест-годишно момиченце, което явно беше умряло от раните си “, добавя тя.

Израел не изпратиха делегация на последните договаряния за преустановяване на огъня

„ Имаше и едно друго малко момиченце, почти на същата възраст. Видях, че и тя е простреляна в главата. Баща ѝ беше там и плачеше. Питаше ме можем ли да я спасим, тъй като била единственото му дете “, споделя Гупта.

Разказ на други лекари, работили в болница „ Насер “ в Южна Газа, разкрива сходна картина. Сред жертвите там е 14-годишно момче, което е убито на място от снайперистки изстрел. Детето отивало да вземе вода.

Друг поразителен случай е този на 14-годишният Нахед Барбак, който е погубен от снайперист покрай Кан Юнис през януари. Свидетел на случилото се, разпитан от Euro-Med Monitor, твърди, че Барбак е носел бял байрак и е вървял отпред на фамилията си, с цел да покаже, че не са враждебно настроени. Няколко стъпки отвън къщата той е убит.

Малката Хинд бягала от града със свои родственици, когато колата, в която пътували, попаднала под обстрел

Брат му се пробва да прибере тялото на Барбак и също е убит.

Свидетелят твърди, че изстрелите са пристигнали от покрив на близка постройка.

Д-р Таер Ахмад е добре осведомен по какъв начин наподобяват огнестрелните рани, тъй като работи в Чикаго. За времето си като доброволец в Ивицата Газа споделя, че в никакъв случай не е лекувал толкоз деца за цялата си 10-годишна процедура .

„ Един ден доведоха при мен пет деца. Те сигурно бяха жертви на снайперист. Раните бяха в региона на торса, гърдите и главата “, спомня си той.

Джонатан Глейзър, режисьорът на „ Зона на интерес “ си навлече и рецензии, и похвали за смелата тирада на сцената на Оскарите

Често децата идват с рани от един единствен изстрел, само че от оръжие с огромен диаметър – патрони, които нанасят ужасяващи рани. Един от пациентите на доктор Ирфан Галариа, хирург доброволец в Газа, е прострелян в корема. 14-годишното момче обаче има шанс – патронът не уцелва значими органи и остава заклещен в стохама на детето.

Куршумът е с диаметър.50, който о бикновено се изстрелва от автоматизирана картечница .

Въпреки множеството деца жертви, лекари настояват, че стрелбата е част от по-голяма акция на израелската войска против палестински цивилни, измежду които и възрастни хора.

Снимка: Getty Images

„ Най-моралната войска в света “

Така Бенямин Нетаняху разказва израелските военни. През октомври той съобщи, че всички в армията са обвързани от вярването за „ непорочност в специалността “ , която не разрешава на бойците да нараняват цивилни жители.

Международни групи за човешки права подлагат на критика този метод и настояват, че армията не може да наложи личните си стандарти на бойците, които на процедура са неконтролируеми.

Израелската група „ Да победим тишината “ събира разкази от някогашни израелски военни, които описват за сходни случаи. Цивилните просто били на място, на което не би трябвало да бъдат, само че в това време не представлявали никаква опасност.

Жертвите са английски, полски, австралийски и палестински жители

Бивш израелски снайперист, който беседва с „ Гардиън “, споделя, че условията на армията за пукотевица са толкоз малко, че бойците могат да стрелят против безусловно всеки в оповестена военна зона.

„ Регулациите разрешават на бойците просто да стрелят по палестинци. Системата ги пази. Армията ще ги покрие. Останалите бойци също няма да се възпротивят, несъмнено ще честват убийството на следващия арабин “, споделя той.

Един от най-показателните случаи за протичащото се в Ивицата Газа е убийството на 13-годишното палестинско момиче Иман Ал-Хамс. През 2004 година израелски боец изстрелва цялостен пълнител в детето, без то да съставлява каквато и да е опасност против него. Дори бойците с него му споделили, че „ това е просто малко момиче, което е изплашено до гибел “.

Обвиненията против боеца падат в съда.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР