Израелски медици установиха, че най-жизнените щамове на коронавируса не реагират

...
Израелски медици установиха, че най-жизнените щамове на коронавируса не реагират
Коментари Харесай

Ваксинираните и преболедувалите COVID-19 реагират различено при заразяване

Израелски медици откриха, че най-жизнените варианти на ковид а не реагират еднообразно на антителата в кръвната плазма на хората, преболедували от COVID-19 или получили ваксина против SARS-CoV-2, става видно от обява в електронната библиотека medRxiv.

" Ние проследихме по какъв начин реагира кръвният серум на преболедували пациенти и на ваксинирани хора с имунизацията " Пфайзер " на частици от разнообразни варианти на ковид а, в това число на английската и южноафриканската му вариация ", пишат откривателите. " Тези опити потвърдиха, че антитела, подбудени от имунизацията, доста по-активно се оправят с всички разновидности на SARS-CoV-2 ". 

Израелският медицински екип под управлението на Ран Таубе от университета " Бен-Гурион " в град Беер Шева е провел проучванията си с мостри от кръвна плазма от преболедували от COVID-19 или получили имунизацията BNT162b2, създадена от експертите на компанията Пфайзер.

Събирайки кръв от десетки доброволци, минали през тежка форма на ковид ната зараза, а също по този начин и от имунизирани хора, учените извлекли техните антитела. След това наблюдавали по какъв начин си взаимодействат с белтъците на обвивката на няколко варианта от SARS-CoV-2, включително с английските и южноафриканските разновидности на ковид а.

Опитите потвърдили, че и единият, и другият набор от антитела е бил кадърен да се оправи с тези вариации на ковид а, които доминираха по време на лятото и пролетта на предходната година. По подобен метод те въздействали и на английската вариация на SARS-CoV-2, макар че действието на кръвния серум намалявало 1,5 пъти.

От друга страна южноафриканските варианти се оказали извънредно устойчиви към антителата на преболедувалите. За потушаването на тази вариация на SARS-CoV-2 са били нужни най-малко 6-7 пъти повече антитела на преболедувалите, спрямо битката против английската или класическата версия на патогена. В някои случаи на учените се налагало да покачат концентрацията 80 пъти за цялостното обезвреждане на вируса.

В другата прекаленост се проявявали антителата на имунизираните, които на сходни варианти реагирали доста по-предсказуемо. Тяхната резултатност също внезапно се намалила, само че в никакъв случай не падала дотам, както при изкаралите болестта.

Учените стигнали до извода, че при сходна разлика в действието на антителата е целесъобразно да се ваксинират и хората, които към този момент са преболедували от COVID-19. Ваксината ще увеличи концентрацията на антитела в организма им и те ще бъдат предпазени от новите варианти, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР