Израелски и американски археолози са дешифрирали най-стария известен надпис на

...
Израелски и американски археолози са дешифрирали най-стария известен надпис на
Коментари Харесай

Откриха най-стария надпис на ханаански език върху гребен, намерен в Израел

Израелски и американски археолози са дешифрирали най-стария прочут надпис на древноханаански език върху гребен от слонова кост, открит преди пет години при разкопки на територията на библейския град Лахиш, оповестяват Франс прес и ТАСС, базирайки се на пресслужбата на Еврейския университет в Ерусалим.

" Това е първият образец за ханаанска книжовност, открит в Израел. Гребенът е доказателство, че ханаанците са употребявали писмеността във всекидневието си преди към 3700 хиляди години. Това е епохално изобретение, обвързвано с историята на развиването на човешката книжовност ", сподели Йосеф Гарфинкел (на снимката), професор в Еврейския университет в Ерусалим, представен от пресслужбата на образователното заведение.

Ханаан е исторически район в Близкия изток, на чиято територия в предишното са били ситуирани Финикия и прилежащите ѝ по-малки страни и полиси. На територията му са живели разнообразни нации от западносемитски генезис, доста от които са били покорени от еврейските армии в края на второто хилядолетие прочие Хр. след отдръпването на египтяните и хетите от района.

Финикийците и други представители на ханаанските нации, съгласно доста историци, са изиграли основна роля във образуването на всички модерни писмености

- новаторски способ за записване на информация спрямо шумеро-акадския клинопис и древноегипетските писмени знаци. 

Същевременно историята на появяването и развиването на писмеността остава предмет на разногласия измежду учените поради неналичието на писмени монументи, които недвусмислено се отнасят до ранните столетия от съществуването на Ханаан.

Най-древната писменост в света

Професор Гарфинкел и сътрудниците му вършат огромна крачка към разрешаването на тази мистерия, до момента в който проучват артефакти, открити при скорошни разкопки на територията на библейския град Лахиш. Това е едно от най-големите селища на Ханаан, което се загатва в древноегипетски и месопотамски летописи от средата на второто хилядолетие преди Христа.

В предишното археолозите към този момент са разкрили в Лахиш артефакти със знаци, сходни на обособени букви от древноханаанска писменост, в това число откъс от керамична купа на към 3500 хиляди години. Подобни находки непрекъснато подтикват археолозите да продължат разкопките на територията на този античен град.

Преди пет години при следващите разкопки на руините на Лахиш израелски откриватели откриват добре непокътнат гребен от слонова кост, върху който има набор от 17 съвсем незабележими признака.

Археолозите ги виждат едвам предходната година. Професор Гарфинкел и сътрудниците му учат в детайли тези букви и ги съпоставят с други известни откъслечни ханаански думи. Това разрешава на учените за първи път да дешифрират цялостния надпис на този античен език.

Оказва се, че надписът на гребена гласи " Нека този бивник помогне да бъдат изгонени всички въшки от косата и брадата ". Разчитането му връща времето на появяването на писмеността до към 3700 години обратно и също така разкрива обстоятелството, че тя е употребена освен в държавния и религиозния живот, само че и във всекидневието на ханаанските нации, обобщават археолозите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР