Израелската компания ELTA Systems, част от държавната корпорация IAI (Israel

...
Израелската компания ELTA Systems, част от държавната корпорация IAI (Israel
Коментари Харесай

Израел проявява интерес да достави нови радари на българската армия

Израелската компания ELTA Systems , част от държавната корпорация IAI (Israel Aerospace Industries), има интерес да достави нови радари за българската войска. Това стана ясно в четвъртък по време на семинар, проведен от посолството на Израел. Той беше на тематика " Изграждане на съвременна защита в епоха на възходящи военни закани ".

Купуването на новите радари е част от предпочитаните планове за модернизацията на българската войска и се очакваше търгът за избор на снабдител да бъде разгласен скоро. Едно решение на парламентарната комисия по защита от последните дни обаче може да отсрочи покупката.

Навременното пазаруване на радари е значимо по няколко аргументи. На първо място би трябвало да бъдат доставени преди да дойдат поръчаните американски изтребители F-16, защото са част от наземната инфраструктура за самолетите. Първите поръчани от България изтребители F-16 Block-70 се чака да бъдат доставени през 2025 година

Придобиването на съвременни радари е основно и за ефикасното осъществяване на взаимния съюзнически еър полисинг (охрана на въздушното пространство бел. авт.) с НАТО.

В момента българските Военновъздушни сили (ВВС) употребяват руски радари, които няма да са съвместими с новите изтребители. Поддръжката на наличните радари е на ръба на вероятното, се отбелязва в годишните отчети за положението на въоръжените сили на Министерството на защитата.

През 2021 година тогавашният министър на защитата Георги Панайотов сподели, че планът за придобиване на нови радари ще коства към 390 млн. лева Тогава не беше ясно дали ще се извърши с социална поръчка, или при директно договаряне с държавното управление на друга страна.

По неофициална информация,, запитвания за необвързващи предложения до предходната година са били изпратени до фирмите Lockheed Martin, Leonardo, Thales, Raytheon, Saab, Indra, ELTA Systems, Bae Systems и Hensoldt.

В четвъртък стана ясно, че ELTA Systems предлага на България радарни системи ELM-2084 Multi-Mission Radar (MMR) и мултисензорната версия, наречена MS-MMR.

Купуването на нови 3D радари е част от плана за Програма за предпочитани капиталови разноски до 2032 година на Министерството на защитата. Той включва 13 съществени плана за превъоръжаване на обща стойност над 9 милиарда лева

Преди два дни парламентарната комисия по защита отхвърли програмата и задължи служебния министър на защитата Димитър Стоянов да напише нова до три месеца. Причината е, че по закон Народното събрание би трябвало да утвърждава всеки план за боен разход над 100 млн. лева, а програмата на служебния кабинет предвиждаше с едно утвърждение от Народното събрание държавното управление да получи картбланш да купува огромно количество скъпо въоръжение.

Министърът на защитата Димитър Стоянов сподели на съвещанието на комисията, че e невероятно в границите на три месеца да бъде направена нова стратегия, тъй като няма задоволително финансови средства.

Така пазаруването на радари се отдалечава във времето.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР