Израелската армия започна нови ожесточени бомбардировки в Южна Газа. Това

...
Израелската армия започна нови ожесточени бомбардировки в Южна Газа. Това
Коментари Харесай

Израел с усилени удари в Южна Газа, критиките на Запада срещу Нетаняху продължават

Израелската войска стартира нови яростни бомбардировки в Южна Газа. Това се случва на фона на международни апели за реализиране на помирение и прекъсване на огъня, както и рецензии против Бенямин Нетаняху.

Според информацията от Агенция „ Франс прес “ ударите са почнали през нощта в град Рафа – последният градски център в Ивицата Газа, който не е нападнат от наземните сили на израелската войска. Там сега живеят към 1,5 милиона души, доста от тях изселници от други територии в Газа.

„ Франс прес “ споделя още, че детонации е имало и в град Газа на север, където армията нападна най-голямата болница в града в продължение на повече от седмица.

Снимка: Reuters

В Хан Юнис две лечебни заведения са обградени от израелските сили. Според данните от локалната здравна работа 12 души, измежду които и деца, са убити при удар на лагер за бежанци. Палестинският Червен кръст оповестява, че хиляди са блокирани в болница „ Насер “ в Хан Юнис и животът им е в заплаха.

Здравното министерство в Газа, което е под управлението на „ Хамас “, оповестява за 66 починали през нощта, измежду тях и три деца, наоколо до Рафа.

„ Хората крещят от апетит “

Продължаващата обсада за филантропична помощ в Ивицата Газа докара до всеобщ апетит. Според „ Оксфам “ в случай че Израел продължи с тези ограничавания, има сериозен риск хиляди хора да умрат от апетит.

На този декор не престават въздушните удари и боевете, макар апелите за помирение

„ Данните са пагубни. Регистрираме най-високите равнища на апетит в Газа в миналото. Деца към този момент умират от недохранване и апетит, и всичко това се случва пред погледите на интернационалната общественост “, показват от „ Оксфам “.

 Катастрофален апетит в Ивицата Газа Снимка: Редакторски екип

Според изчисленията на организацията от 16 март до 15 юли 1 107 000 души ще попаднат в условия на пагубен апетит. 854 000 са застрашени от същото, а 265 000 се намират в спешна обстановка. Данните сочат, че няма нито един човек в Ивицата Газа, който да е сигурен за препитанието си. Цялото население на анклава е 2,23 млн. души.

„ Докладът ни демонстрира по какъв начин Израел е директно виновен за тези ужасяващи данни , блокирайки съзнателно доставките на храна и филантропична помощ, които влизат в Газа. Те употребяват глада като оръжие във войната към този момент над пет месеца “, споделят още от „ Оксфам “.

Снимка: Reuters

Критики и „ лудостта на Нетаняху “

Новите усилени бомбардировки и пагубният апетит са на фона на усилени рецензии против Бенямин Нетаняху и дейностите на израелската войска. Ключов миг от гласуването на Организация на обединените нации преди дни за прекъсване на огъня в Газа беше въздържането от правото на несъгласие на Съединените щати върху гласуването.

Израелските медии осъдиха възходящите сигнали за неприятни връзки сред Нетаняху и президента на Щатите Джо Байдън.

Джонатан Глейзър, режисьорът на „ Зона на интерес “ си навлече и рецензии, и похвали за смелата тирада на сцената на Оскарите

Макар Нетаняху да има голяма поддръжка за ударите в Ивицата Газа от израелското общество, през последните седмици рецензиите към него също нарастват. Причината е, че израелците осъзнават голямата значимост на връзката сред Съединените щати и Израел, част от която са финансови помощи, покупко-продажби за оръжия и дипломатическа поддръжка.

Снимка: Reuters

Решението на Вашингтон да не наложи несъгласие на последното гласоподаване в Съвета по сигурност на Организация на обединените нации идва след редица предизвестия от тяхна страна.

„ Този човек ни излага на риск – бъдещето ни, бъдещето на децата ни и стратегическият съюз, който имаме със Съединените щати “, написа израелският вестник „ Ма’арив “. В специфична коментарна колонка те дефинират нетаняху като „ вманиачен “ и „ отблъскващ “.

Израел изрично отхвърля да попречва доставките на филантропична помощ за цивилните палестинци

Ляво насоченият вестник „ Хаарец “ също осъжда държанието на Нетаняху и го назовава „ Агент на заличаването в Израел “. „ Той би трябвало да подаде оставка и да даде опция на Израел да се избави от големите вреди, които ни аргументи “, пишат в изданието.

Друга публикация гласи „ Нетаняху се държи с Америка по този начин както капризен младеж се държи с родителите си – с непрекъснат протест, непрекъснати обиди и непрекъснати кавги “.

Снимка: Ройтерс

Администрацията на Байдън продължава да не е удовлетворена. В понеделник посланикът на Съединени американски щати в Израел Даниел Курцер съобщи, че Белият дом „ прави оценка на това дали Израел съблюдава Националния меморандум за сигурност, съгласно който американски оръжия би трябвало да се употребяват единствено съгласно международнотозаконодателство “. „ Те не би трябвало да вземат участие във възпрепятстването или заличаването на доставки филантропична помощ от Съединените щати “, съобщи Курцер.

Лоши сигнали идват и от Германия, които също са дългогодишни сътрудници на Израел. Министърът на външните работи Аналена Баербок съобщи, че страната ще изпрати делегация, която „ да подсети на Израел за значимостта на интернационалните филантропични закони “.

Решението на Щатите да не наложат несъгласие на последното гласоподаване в Съвета по сигурност може да послужи за бъдещи каузи против Израел в интернационалните съдилища. То може да спомогне и за вземането на решения за налагане на наказания против страната.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР